Članak

Buza i ostali: Završen dokazni postupak

2. Jula 2019.16:15
Saslušanjem dodatnog svjedoka Državnog tužilaštva i unošenjem materijalnih dokaza Odbrane, okončan je dokazni postupak u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Envera Buze za zločine počinjene u Uzdolu kod Prozora.

Velimir Marić, bivši predsjednik Okružnog vojnog suda u Mostaru, svjedočio je na okolnosti uviđaja i naredbe o sprovođenju istrage povodom ubistva hrvatskih civila iz, kako je rekao, septembra 1993. godine.

“Obaviješten sam od strane vojnog tužitelja da se desio ratni zločin i da je ubijeno više od 30 civila, Hrvata. Izdao sam naredbu o pregledavanju tijela i utvrđivanju uzroka smrti. Tijela su prebačena u splitsku bolnicu ‘Firule’, jer na području pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nije bilo bolnice gdje se to moglo raditi”, kazao je Marić.

Na upit Odbrane da li je vidio poginule, Marić je odgovorio da nije bio na mjestu događaja. Također, na upit Odbrane ko ga je postavio za vojnog sudiju, rekao je da je postavljen po naredbi vlade tadašnje Herceg-Bosne.

Pripadnici Samostalnog bataljona Prozor su, prema optužnici, 14. septembra 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Buzi je, kao komandantu Samostalnog bataljona, na teret stavljeno da je propustio da preduzme mjere da počinioci budu kažnjeni.

Odbrana je među materijalne dokaze uložila nekoliko zapovijedi o napadu na Prozor od strane HVO-a, kao i naredbu o iseljavanju Uzdola, s potpisom Slobodana Praljka.

“Ovim dokazom potvrđujemo da je Uzdol bio obuhvaćen udruženim zločinačkim poduhvatom, presuđenim od strane Tribunala u Haagu, u predmetu ‘Prlić i drugi’”, kazao je Ismet Mehić, Buzin advokat.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juli, kada će Tužilaštvo BiH iznositi završnu riječ.

Admir Muslimović