Članak

Maksimović i ostali: Odbrana osporava dužnosti Mitrovića

1. Jula 2019.11:40
U nastavku suđenja za zločine počinjene u zvorničkom selu Lokanj, Odbrane Ljiljana Mitrovića i Slavka Perića uložile su materijalne dokaze.

Odbrana Mitrovića uložila je dokaze kojima nastoji osporiti da je optuženi bio zamjenik komandira Interventne jedinice policije iz Ugljevika u vremenu koje obuhvata optužnica.

Branilac Milenko Zelenović je kazao da je Mitrović znatno kasnije bio zamjenik komandira posebnih jedinica policije, koje nemaju veze s “takozvanom Interventnom četom, koja kao takva nije ni postojala”.

Vijeće je jedan od uloženih dokumenata uvelo u spis, uz konstataciju da ga prihvata u dijelu koji je čitljiv i uz napomenu da se ne vide dijelovi koji se odnose na Mitrovića.

Tužiteljica Dika Omerović je prigovorila na relevantnost ovih dokumenata, navodeći da su iz vremena nakon optužnice.

Odbrana je uložila i set dokaza iz kaznene evidencije i disciplinskog postupka, kojima, kako je navela, osporava kredibilitet svjedoka Stjepana Mitrovića. Za Tužilaštvo ni ovi dokumenti nisu relevantni.

Mitroviću se sudi s Goranom Maksimovićem, Slavkom Perićem, Miletom Vujovićem, Vukašinom Draškovićem, Gojkom Stevanovićem, Rajom Lazarevićem i Mićom Manojlovićem za napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, te za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice policije iz Ugljevika, Mitrović njegov zamjenik, Perić komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici Lokanjske čete.

Odbrana Perića je u spis uložila dokaze o zdravstvenom stanju i lošoj finansijskoj situaciji optuženog.

Branilac Cvijetin Adamović uložio je i vozačku dozvolu, navodeći da je optuženi “za autobus položio 1997. godine”.

Suđenje će se nastaviti 8. jula.

Marija Taušan