Članak

Dević: Veća kazna ili novo suđenje

21. Juna 2019.13:06
Državno tužilaštvo je zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da povisi kaznu zatvora od deset godina Bošku Deviću za zločin počinjen na području Ključa, dok je Odbrana zatražila novo suđenje.

This post is also available in: English (English)

Na nepravosnažnu presudu iz decembra 2018. godine, Tužilaštvo je žalbu uložilo zbog visine kazne, te zatražilo da se izrekne veća kazna.

„Smatramo da je kazna preblago odmjerena i trebala je biti izrečena u dužem trajanju“, rekla je tužiteljica Olivera Đurić.

Dević je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) proglašen krivim za učešće u ubistvu četiri lica bošnjačke nacionalnosti u selu Gornji Kamičak 11. augusta 1992. godine.

Odbrana optuženog se žalila na presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te zatražila da se ukine presuda i održi novi pretres.

„Časni sude, ovaj čovjek je nevin. On nije bio 11. augusta 1992. godine u Gornjem Kamičku u vremenskom periodu od 21:00 do 21:30 sat“, rekao je advokat Marinko Brkić.

Brkić je pojasnio da je Dević imao čvrst alibi, obzirom da je bio u radnoj jedinici i angažovan na kopanju rupa za dalekovod na drugoj lokaciji, što je, kako je kazao, potvrđeno iz više izvora. Tužiteljica Đurić je ipak za svjedoke alibija rekla da nijedan nije potvrdio da je 11. augusta 1992. godine vidio optuženog na nekom drugom mjestu.

Obrazlažući žalbu, Odbrana je, između ostalog, ukazala na kontradiktornosti iskaza nekih svjedoka.

I optuženi Dević je uložio žalbu na presudu jer smatra da ona nije pravedna i zakonita, zatraživši da nakon provedenog postupka ona bude preinačena u oslobađajuću.

Advokat Brkić je pročitao Devićevo obraćanje Vijeću, budući da je optuženi jutros zaboravio svoje naočale.

Dević je, kako je pročitano, ponovo naglasio da nije bio 11. augusta 1992. godine u selu Gornji Kamičak u večernjim satima, nije izveo četvoricu civila, niti je učestvovao u njihovom ubistvu. On je istakao da je tog utorka bio na kopanju rupa za dalekovod.

Za iskaz svjedoka Adila Dizdarevića, Dević je kazao da nije iskren niti istinit.

„Nikad nisam učestvovao sa jedinicom u nekom pretresu. Nisam hapsio, privodio, saslušavao, maltretirao i zlostavljao… Nikad nisam nikog podržao, ni podsticao na ubijanje i protjerivanje“, naveo je Dević u obraćanju koje je pročitano.

Odluku po žalbama Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.

Lamija Grebo


This post is also available in: English (English)