Članak

Bošnjak i ostali: Sklanjanje civila

14. Juna 2019.13:08
Na suđenju za zločin počinjen u Bileći, svjedok Odbrane izjavio je da su u kasarnu civili dovođeni radi njihove bezbjednosti.

Svjedočeći na poziv Odbrane Borisa Bošnjaka, Sava Vujović je kazao da je u kasarni bio sabirni centar, gdje su sklanjani civili da ih ne bi neko ugrozio.

“Bilo je kojekakvih dobrovoljaca i jedinica, izbjeglica… Bilo je i uhvaćenih vojnika, pretežno Hrvatskog vijeća obrane (HVO)”, rekao je Vujović.

On je naveo da je bio vojni policajac i da je u tom centru odradio samo dvije smjene. Na pitanje kako zna da su civili tu sklanjani, kazao je da su mu poznati slučajevi žena i djece pronađenih u nekoj pećini na području Nevesinja, te sličan slučaj iz Foče.

Svjedok je rekao da, koliko mu je poznato, nije dovođeno bošnjačko stanovništvo Bileće, za koje je čuo da je autobusima otišlo prema Crnoj Gori.

Vujović je ispričao kako je u avgustu 1992. godine bila velika razmjena. Naveo je da u prvom autobusu, u kojem je on bio, nije primijetio ozljede na ljudima dovedenim na razmjenu, za razliku od ljudi iz autobusa sa hrvatske strane.

Svjedok je kazao da je pozivan da bude u obezbjeđenju kada su zatočenici u kasarni vođeni na kupanje. Objasnio je da je u kompleksu kasarne bilo rezervista i izbjeglica, od kojih su neki znali upućivati pogrdne riječi i zatvorenicima i čuvarima.

Borisu Bošnjaku, Milošu Mavraku, Miodragu Grubačiću i Iliji Đajiću je na teret stavljeno da su učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moše Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike. Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica bili su stražari, takođe pripadnici VRS-a.

Na pitanje Đajićeve Odbrane, svjedok Vujović je odgovorio da je optuženi vrlo malo bio u njihovom sastavu Vojne policije, kao i da zna da je bio angažovan na punktovima.

Kao svjedok Odbrane saslušan je Nenad Dželetović, koji je bio čuvar u kasarni, gdje su, kako je rekao, dovođeni ratni zarobljenici.

On je kazao da je desetak vojnih policajaca radilo kao čuvari, u smjenama po dvojica ili trojica. Izjavio je da su zatvorenici dobijali istu hranu kao i vojska. Dok su ih vodili na kupanje, kako je rekao, i zatvorenicima i čuvarima bi određena lica upućivala ružne psovke.

Dželetović je kazao da je bilo zatvorenih i majki sa djecom. Pretpostavlja da su dovedeni jer nisu znali gdje bi s njima.

Suđenje se nastavlja 2. jula.

Marija Taušan