Članak

Stupar i ostali: Odveo ih optuženi

10. Juna 2019.12:13
Svjedokinje Tužilaštva BiH ispričale su kako je u julu 1992. godine optuženi Simo Stupar sa još dvojicom odveo Saliha i Avdu Zukića iz njihove kuće u Vlasenici, od kada im se gubi trag.

Aida Mehmedović je kazala da se Simo Stupar pojavio na vratima uveče 10. jula 1992. i tražio da njen otac Salih Zukić pođe s njim u policiju da dâ izjavu. Navela je da su s njim bila još dvojica, ali da ih nije vidjela.

“Oni tad nisu došli po brata, ali su ga vidjeli i rekli neka ide i on”, prisjetila se Mehmedović.

Dodala je da je sutradan pokušala saznati gde su joj otac i brat, i da je pitala rodicu Minku Mehmedović, koja je tada došla iz logora “Sušica” po neke stvari. Rodica joj je kazala da nisu dovedeni u logor. Svjedokinja je izjavila da se njena nena raspitivala u policiji, gdje su takođe rekli da nisu dovedeni.

Mehmedović je kazala da su njoj i majci 19. avgusta rekli da idu ili će biti ubijeni. Autobusom su sa drugim Muslimanima iz Vlasenice odvezene na Pelemiše, odakle su sutradan otišle za Kladanj. Ona je kazala da je u Pelemišima vidjela rodicu Minku, a kasnije je čula da su ona i njen suprug Sejfo ubijeni.

Zumreta Zukić takođe je ispričala da se Simo Stupar pojavio na vratima njihove kuće i rekao njenom suprugu Salihu da se spremi. Navela je da je pozvao trećeg muškarca kada je vidio njenog sina Avdu i da ga je on odveo. Svjedokinja je kazala da nije poznavala tu osobu, ali da su joj drugi, kada ga je opisivala, rekli da se zove Zoran Obrenović.

Zukić je napomenula da su 2007. identifikovani posmrtni ostaci njenog sina i supruga, koji su pronađeni na Debelom brdu.

Obje svjedokinje su kazale da su Stupara inače viđale kada je dolazio da posjeti brata u komšiluku.

Tužilaštvo BiH tereti Simu Stupara te Zorana i Gorana Tešića za progon bošnjačkog stanovništva na području Vlasenice počinjen 1992. godine ubistvima, oduzimanjem slobode, nečovječnim djelima i pljačkom. Prema optužnici, Simo Stupar i Goran Tešić su bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Stupar pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na suđenju je svjedočio i Fikret Džodžajević, ali je sudija Darko Samardžić zabranio objavljivanje njegovog iskaza, jer je tokom svjedočenja otkriveno ime zaštićenog svjedoka.

Suđenje će se nastaviti 8. jula.

Marija Taušan