Članak

Odgođen početak suđenja za zločine u Vlasenici

10. Juna 2019.16:06
Početak suđenja za zločine počinjene na području Vlasenice odgođen je nakon što je Odbrana navela da bi imala pitanja za vještake koji su sačinili nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju Maneta Đurića, ali nije bilo mogućnosti za njihovo saslušanje.

Nakon što je konstatovano da su Odbrane zaprimile nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog, Đurićev branilac Miloš Perić je rekao da bi imao pitanja za vještake.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Enida Hadžiomerović je navela kako danas ne postoji mogućnost da se vještaci saslušaju, te je naredno ročište zakazala za četvrtak, 13. juni, kada će vještaci biti pozvani.

Đurić je optužen skupa s Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem, a terete se da su tokom 1992. i 1993. počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva, protupravnim zatvaranjem u nehumanim uslovima, te da su odgovorni za ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

Prema optužnici, Đurić je bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica te istovremeno i član općinskog Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva općine Vlasenica, Stanić komandant vlaseničkog SJB-a, Kraljević komandant Specijalnog voda u njegovom sastavu, a Garić aktivni pripadnik policije.

Početak ovog suđenja odgađao se godinu dana, tokom kojih se u nekoliko navrata vještačila sposobnost optuženog Đurića da prati suđenje.

Optužnica u ovom predmetu djelimično je potvrđena u februaru 2018. godine, nakon što je više puta bila vraćana na doradu.

Nastavak suđenja zakazan je 13. juna, kada je planirano da Odbrana sasluša vještake.