Članak

Marković: Razmjene tijela ubijenih u Lokanju

10. Juna 2019.16:29
Na suđenju Miroslavu Markoviću za zločin počinjen u zvorničkom selu Lokanj, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su obavljene dvije razmjene više od 60 ubijenih.

Dževad Avdičević je kazao da je bio na liječenju nakon ranjavanja kada je dobio informaciju da je grupa civila iz Teočaka zarobljena i da je njih 67 ubijeno. Prema njegovim riječima, oni su uhapšeni kada su pokušali da iz Teočaka odu na područje Sapne i dalje u inostranstvo.

Avdičević, koji je bio vojni komandant u Teočaku, rekao je da je bio prisutan prilikom dvije razmjene tijela, koje su obavljene u junu 1993. i februaru 1994. godine. Kako je naveo, oba puta su tijela dovezena i rodbina ih je prepoznavala po odjeći i predmetima. Kazao je da je sedam tijela ostalo neidentifikovano jer, kako smatra, nije bilo nikoga da ih identifikuje.

Na pitanje branioca Dragana Gotovca da na potvrdama stoji da su stradali bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), a ne civili kako je rekao, Avdičević je kazao da je njima priznat “status šehida tek 1996. godine”.

Svjedok je rekao da su od aprila do juna u Teočaku imali vrlo malo naoružanja, uglavnom lično, lovačke puške i karabine.

Markovića optužnica tereti da je, kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), sredinom jula 1992. godine učestvovao u ubistvu 67 civila.

Kao svjedok Tužilaštva BiH saslušan je i Borko Đurić, koji je bio pripadnik policije u Ugljeviku. On je kazao da je načelnik policije Vinko Lazić u aprilu 1992. godine formirao jedinicu za intervencije i da je ta grupa bila poslata u selo Gornje Krćevine zbog određenih krađa.

Prema njegovim riječima, ta jedinica nije imala komandira. Naveo je da je njom komandovao načelnik Lazić u okviru radnog vremena, a u poslijepodnevnim satima bi neko od aktivnih policajaca bio obavještavan u slučaju problema.

Kada su pošli na zadatak u Gornje Krćevine, kako je izjavio Đurić, jedinicom je rukovodio Goran Maksimović, kome se sa još sedmoricom u odvojenom predmetu sudi za zločine počinjene u Lokanju.

Đurić je ispričao da ga je načelnik pozvao dan kasnije da obiđu kolege u Krćevini, a da su ih našli u Lokanju. Naveo je da je tu zatekao veliki broj vojske, vojne policije i civila.

“Prišao je Goran Maksimović i rekao da je opšti haos, da je došlo do sukoba mještana i ljudi iz Teočaka, da ima poginulih na obje strane… Načelnik je rekao da se jedinica vrati u Gornju Krćevinu”, prisjetio se Đurić.

O sastavu policije u Ugljeviku je iz posebne prostorije, uz zaštitu lika, svjedočio S-6. On je kazao da je Lazić bio načelnik, a Đurić njegov zamjenik. Naveo je da je Lazić formirao interventnu jedinicu, čiji je komandir bio Dragan Jovanović, a poslije Goran Maksimović. Opisao je uniforme, naoružanje, te vozila ove jedinice.

Svjedok je čuo da je jedinica bila u Lokanju, kao i da je bilo zarobljenih i ubijenih.

Suđenje se nastavlja 1. jula.

Marija Taušan