Članak

Maksimović i ostali: Perić nije bio komandir čete

10. Juna 2019.13:25
Na suđenju za zločine počinjene kod Zvornika, svjedok Odbrane Slavka Perića je kazao da polovinom jula 1992. godine optuženi nije bio komandir Lokanjske čete.

Boško Tejić je izjavio da je bio komandir voda u Donjem Lokanju u julu 1992. godine. Posvjedočio je da je u tom periodu čuo kako su pale linije na Gornjem Lokanju, te da se stanovništvo autobusom povuklo jer im je tako rečeno.

“Bio sam komandir jednog voda u Donjem Lokanju, a da je Perić bio komandir čete, ja bih to morao znati”, kazao je Tejić.

Prema optužnici, Perić je bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Njemu se, s Goranom Maksimovićem, Ljiljanom Mitrovićem, Miletom Vujovićem, Vukašinom Draškovićem, Gojkom Stevanovićem, Rajom Lazarevićem i Mićom Manojlovićem, sudi za napad na kolonu koja je 14. jula 1992. krenula iz Teočaka, te za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Savo Đorđić, koji je početkom jula 1992. bio u Švicarskoj, rekao je da je sredinom tog mjeseca stigao u Donji Lokanj, gdje je dovezao humanitarnu pomoć, koju je predao komandi. Tada se, prema njegovim riječima, pričalo da su pale linije, a on je, s još nekoliko ljudi, otišao u Gornji Lokanj da vidi šta se dešava.

“Otišli smo gore i naišli na jednog mladića od oko 25 godina. Bio je iz Snježnice kod Teočaka. Pokazao nam je dole, u podnožju, grupu od pedesetak ljudi. Kasnije sam se vratio u selo, jer je rečeno da kažem stanovništvu da se mora povući”, ispričao je Đorđić.

Po povratku u selo, kako je posvjedočio, vidio je da dolaze ranjeni ljudi.

“Dobio sam informaciju da je Cvjetko Đorđić ranjen. Vidio sam kada su ga ubacili u jednog golfa i odvezli u bolnicu u Loznicu. U bolnici sam saznao da je dovezen mrtav. Taj dan poginula su još tri čovjeka. Meni je rečeno da odem u Zvornik da dovezem sanduke za sahranu”, kazao je svjedok.

Na upit Sudskog vijeća da li je pred komandom vidio zarobljene ljude, svjedok je odgovorio potvrdno.

“Vidio sam grupu zarobljenih. Čuo sam kasnije da je dio njih pobijen, a dio odvezen za Zvornik”, rekao je Đorđić.

Suđenje se nastavlja 1. jula.

Admir Muslimović