Članak

Lubarda i Planojević: Iznesene žalbe na presudu za zločine u Rogatici

6. Juna 2019.16:14
Tužilaštvo BiH je u obrazloženju svoje žalbe zatražilo da se Zdravku Lubardi poveća kazna od šest godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih na području Rogatice, kao i da se ukine dio presude kojim su on i Ozren Planojević oslobođeni krivnje i održi novo suđenje.

This post is also available in: English

Odbrana je predložila da se žalba Tužilaštva odbije.

Tužilac Edin Muratbegović je rekao da je Prvostepeno sudsko vijeće pravilno utvrdilo činjenično stanje u osuđujućem dijelu, ali da je pogriješilo pri odmjeravanju kazne Lubardi.

“Olakšavajuće okolnosti koje su navedene u odluci, ni pojedinačno ni općenito ne mogu biti smatrane osobito olakšavajućim. Sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio otežavajuće okolnosti na strani optuženog”, pojasnio je tužilac i predložio da se u osuđujućem dijelu presuda preinači i Lubardi izrekne kazna u dužem trajanju srazmjerno počinjenju djela.

Tužilaštvo predlaže da se ukine oslobađajući dio presude i odredi novo suđenje pred Apelacionim vijećem.

Prvostepenom presudom u decembru 2018. nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Lubarda je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti i zatvaranje bošnjačkog stanovništva na području Rogatice 1992. godine

Oslobođen je optužbi da je odgovoran za prisilni nestanak nekoliko Bošnjaka, dok je bivši pripadnik rezervnog sastava policije Planojević oslobođen krivnje za fizičko maltretiranje u Srednjoškolskom centru u Rogatici i nestanak više osoba.

Lubardin branilac Krešimir Zubak je istakao kako se najprije moralo utvrditi u kojoj jedinici je bio njegov branjenik i u kojem svojstvu, pa da se na osnovu toga može utvrditi njegov odnos u navodnom lišenju slobode.

“Da bi se neko osudio za ‘teško zatvaranje’, potrebno je puno više osim radnji koji su mom branjeniku stavljene na teret, odnosno da je sudjelovao u opkoljavanju kuće i učestvovao u obezbjeđenju ili sprovođenju kolone. Morao se utvrditi njegov status u Vojsci Republike Srpske”, kazao je Zubak i naveo da svjedoci svojim iskazima nisu teretili Lubardu.

Zubak je pojasnio i da je Tužilaštvo tri puta mijenjalo optužnicu i da je zadnji put izmijenilo činjenični opis i da je nedopustivo da Optužba stavi kvalifikaciju djela “široki i sistematski napad”.

“Za ovo djelo je potreban umišljaj. Nikakvog umišljaja na strani mog branjenika nije bilo. Ničim nije doprinio da se te osobe liše slobode, niti je znao šta će se desiti s njima”, dodao je Zubak.

Lubarda je samo rekao da se ne osjeća krivim.

Planojevićeva braniteljica Zorana Čarkić je naglasila da ne postoje žalbeni razlozi kako ih navodi Tužilaštvo, te da su mnogi od njih potpuno nepoznati.

Apelaciono vijeće će odluku po žalbama donijeti u zakonom predviđenom roku.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English