Članak

Čigoja i ostali: Spominjan izvjesni Tanasić

29. Maja 2019.15:56
Svjedok Odbrane Branka Čigoje ispričao je kako je kao zarobljenik doveden da unosi tijela ljudi ubijenih u Oborcima (opština Donji Vakuf) i da je tada čuo da se izvjesni Tanasić dovodi u vezu s ubistvima.

Mario Varnica je kazao da se 13. septembra 1995. godine sa pripadnicima 31. banjalučke brigade povlačio sa položaja kod Donjeg Vakufa i da su dan kasnije zarobljeni. Naveo je da su prebačeni u Donji Vakuf, a 15. septembra je s još trojicom odveden u Oborce.

Tu im je, kako je dodao, naređeno da iz dvorišta unose tijela u objekat. Kazao je da je jedan čovjek doveden “na prepoznavanje” i da je išao od jednog do drugog i rekao da niko nema veze s tim.

“Čuo sam ime Tanasić u vezi s tim djelom, kao da ih je on pobio”, kazao je Varnica.

Na pitanja tužioca Ivana Matešića, svjedok je rekao da je čuo da su pobijeni Bošnjaci i Hrvati i da ima jedan preživjeli.

Čigoja je sa Željkom Todićem, Sašom Boškićem i Miloradom Glamočakom optužen za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 13. septembra 1995. u Oborcima. Prema optužnici, Glamočak je bio komandir, a ostali optuženi pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjičke brigade Vojske Republike Srpske.

Svjedok Vlado Soldat je kazao da je radio u vojnom odsjeku na mobilizaciji, a da je njegova koleginica radila mobilizaciju radnog voda u skladu s odlukom vlade o radnoj obavezi.

On je rekao da mu je poznato da su pripadnici radnog voda kasnije ostvarili određene naknade.

Branilac Željko Šurlan na okolnosti izgleda optuženog saslušao je i svjedoke Mirka Tikvedžiju i Željka Arsenića, koji su izjavili da je Čigoja za vrijeme rata nosio šarenu, maskirnu uniformu.

Tikvedžija je na nekoliko fotografija identifikovao optuženog.

Suđenje se nastavlja 19. juna.

 

Marija Taušan