Članak

Sejdić: Tužilaštvo traži adekvatnu kaznu

16. Maja 2019.16:49
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Ahmet Sejdić bude adekvatno kažnjen za ratne zločine na području Goražda i Višegrada.

Trećeg dana iznošenja završnih riječi, tužilac Vladimir Simović se osvrnuo na dokaze za 11 tačaka optužnice koje Sejdića terete kao bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima od jula 1992. do februara 1993. godine.

On je ocijenio dokazanim da su mještani sela Bučje kod Goražda nezakonito uhapšeni i zatvoreni, te da nisu bili bezbjednosna prijetnja. Napomenuo je da je tokom akcije 43. drinske brigade i Višegradske brigade ubijena Marica Čarapić, 12 mještana je preseljeno na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a 32 civila su nezakonito držana zatvorena u Goraždu.

Simović je kazao da komandant 43. brigade snosi veću odgovornost za ova dešavanja, a da Sejdić ima krivicu “najmanje za pomaganje”.

Teze Odbrane u vezi s ovom tačkom optužnice, tužilac je nazvao “bezuspješnim pokušajem i konstrukcijom” da Bučje prikaže kao bezbjednosni cilj.

Tužilac je napomenuo da su u završnoj riječi istaknuti ključni iskazi svjedoka koji su govorili o mučenju i nečovječnom postupanju, kao i o tjeranju zarobljenika u minsko polje. U vezi sa prolaskom kroz minirani tunel, Simović je rekao da razumije da komandanti donose odluke u ratnim vremenima u djeliću sekunde.

“Ako se preuzeo rizik, moraju se snositi i posljedice. Očigledno je bilo lakše gurnuti ratne zarobljenike nego svoje vojnike u minsko polje”, kazao je Simović.

Osvrćući se na neslaganje s Odbranom u pogledu datuma formiranja Višegradske brigade, Simović je rekao da je Tužilaštvo saslušalo brojne svjedoke u okviru dokaza replike, koji su u istrazi naveli da ova brigada postoji od kraja maja 1992. godine, a na suđenju su promijenili iskaz.

“Očigledno je da je na njih izvršen uticaj. Samo za tri mjeseca oni su promijenili iskaz… Tu je takođe promjena sračunata kao pomoć optuženom”, kazao je tužilac.

On je podsjetio i na materijalne dokaze Tužilaštva, uključujući knjigu “Biti svjedok istine”, čiji je autor optuženi Sejdić.

Nastavak suđenja je 28. maja, kada će Odbrana početi da iznosi završnu riječ.

 

Marija Taušan