Članak

Sejdić: Relativiziranje odgovornosti

14. Maja 2019.17:17
Drugog dana iznošenja završnih riječi na suđenju Ahmetu Sejdiću za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Rudom, Višegradu i Goraždu Državno tužilaštvo je analiziralo iskaze svjedoka Odbrane navodeći da su nekredibilni i nepouzdani.

Tužilac Vladimir Simović je kazao da se svjedoci Odbrane sjećaju samo činjenica i okolnosti koje idu u prilog Odbrani, te da su iskazi prilagođeni tim potrebama.

“Oni često odbijaju da potvrde neke očite stvari, to dovoljno govori o njihovoj kredibilnosti. Namjera im je davanje pomoći optuženom u izbjegavanju krivične odgovornosti”, rekao je Simović.

Dodao je da je upadljiva tendencija da svjedoci potvrđuju konstrukcije Odbrane.

“Potvrđuju teze Odbrane koje im nisu poznate. Upadljiva je tendencija relativiziranja postojanja brigade… Tvrdeći da je postojala samo na papiru, a da suštinski nije postojala. Relativiziranje odgovornosti, jer tamo gdje nema komande, hijerarhije, nema ni odgovornosti”, kazao je Simović.

Simović je naglasio da se svjedoci Odbrane kao i pojedini svjedoci Tužilaštva BiH selektivno sjećaju događaja.

Sejdića Tužilaštvo BiH tereti, kao bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993., za vrijeme sukoba na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Tužilaštvo BiH će iznošenje završne riječi nastavit 16. maja.

 

Albina Sorguč