Članak

Odbrane Milojice i Rivića žele oslobađajuću presudu

6. Maja 2019.17:13
Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine u Prijedoru, Odbrane Bore Milojice i Želislava Rivića zatražile su donošenje oslobađajuće presude za ubistva Bošnjaka, Roma i Hrvata u junu i julu 1992. godine.

This post is also available in: English

Milojicin advokat Ranko Dakić rekao je da je duboko uvjeren u pravičan ishod u ovom predmetu i da je dokazano da njegov klijent nije kriv ni za jednu tačku optužnice.

Analizirajući iskaze svjedoka za svih šest tačaka optužnice koje terete Milojicu za zločin protiv čovječnosti, Dakić je kazao da su iskazi ključnih svjedoka nelogični i neuvjerljivi.

“Odbrana smatra da u Prijedoru nije postojao širok i sistematičan napad na civilno stanovništvo, već je u Prijedoru bio sukob dvije zaraćene snage, stoga ne možemo govoriti o zločinu protiv čovječnosti”, rekao je Dakić.

Milojicu i Rivića, bivše pripadnike Šestog ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za ubistva 19 civila bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. godine.

Siniša Dakić, branilac optuženog Rivića, naveo je da nije dokazana krivica njegovog klijenta po dvije tačke optužnice. Prema riječima advokata, iskazi svjedoka nisu uvjerljivi i dati su u cilju prebacivanja sve odgovornosti na optužene.

Prema riječima advokata, u momentu ubistva Drage Begića, dokazano je da su optuženi bili na drugoj lokaciji.

“Smatram da je dokazano da je većina iskaza nelogična, da su iskazi mijenjani i prilagođavani posebno za vrijeme i način ubistva, a motiv je izbjegavanje krivične odgovornosti pojedinih svjedoka”, izjavio je Dakić.

Suđenje je počelo u junu 2017., a Državno tužilaštvo prošlog mjeseca je u završnoj riječi zatražilo donošenje osuđujuće presude.

Sud BiH će izricanje presude zakazati naknadno.

 

Albina Sorguč


This post is also available in: English