Članak

Ćamil Ramić i ostali: Počelo suđenje za zločine u Višegradu i Goraždu

22. Aprila 2019.11:58
Suđenje petorici optuženih za zločine nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), počinjene na području Višegrada i Goražda počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima.

Tužilaštvo BiH tereti Ćamila Ramića, Mehmedaliju Topalovića, Himzu Selimovića, Ramiza Mićivodu i Mustafu Stovraga po 15 tačaka za zločine nad zarobljenicima počinjene u periodu od 1992. do 1994. godine.

Prema optužnici, Ramić je bio načelnik za bezbjednost Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) i kasnije pomoćnik komandanta za bezbjednost Višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Njemu je na teret stavljeno da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju vojnih policajaca koji su zlostavljali zarobljenike u improvizovanom zatvoru u Kaošticima (opština Višegrad) od oktobra 1992. do kraja januara 1993. godine.

Kako se navodi u optužnici, jedan zarobljenik je podlegao batinama i njegovo tijelo nikad nije pronađeno, a jedan je umro tokom zarobljeništva.

Topalović je, kao bivši pripadnik ABiH, optužen po dvije tačke za udaranje zarobljenika u Kaošticima.

Za zločine u vojno-istražnom zatvoru Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) u Goraždu optuženi su Selimović, Mićivoda i Stovrag.

Prema optužnici, Selimović je bio pripadnik organa bezbjednosti i kasnije pomoćnik komandanta IBOG-a za bezbjednost, Mićivoda zamjenik komandira čete Vojne policije IBOG-a, a Stovrag pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Goraždu.

Selimoviću je na teret stavljeno da je prilikom ispitivanja udarao zarobljenike, kao i da je drugima omogućavao da ih tuku. Mićivoda i Stovrag su takođe optuženi za udaranje. Kako se navodi u optužnici, zarobljenici su od udaraca zadobijali lomove i gubili svijest.

Tužiteljica Marijana Čović je u uvodnoj riječi najavila saslušanje 97 svjedoka i tri vještaka.

Selimovićev branilac Slaviša Prodanović kazao je da u odnosu na njegovog branjenika ovaj predmet ima političku pozadinu i da je montiran.

On je zatražio isključenje javnosti u namjeri da se osvrne na izvjesnog zaštićenog svjedoka, ali je predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho kazala da će presuda biti donesena na osnovu dokaza i da u ovoj fazi ne treba iznositi tvrdnje o montiranoj optužnici.

Ostale Odbrane nisu iznosile uvodnu riječ.

Prvi svjedok Tužilaštva biće saslušan 20. maja.

Marija Taušan