Članak

Dragičević i ostali: Bez slobodnog vremena na Sjemeću

18. Aprila 2019.13:35
Svjedočeći na suđenju za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima počinjena u februaru 1993., svjedok Odbrane Obrada Poluge izjavio je da je sa optuženim bio na Sjemeću kod Višegrada u zimu 1993.

godine.

Svjedok Radivoje Pljevaljčić je kazao da je Goraždanska brigada uspostavljala linije na Sjemeću. Rekao je da je on došao polovinom januara 1993. godine i da je bio komandir čete Goraždanske brigade. Prema njegovim riječima, u prvoj polovini februara u ispomoć im dolazi Interventna četa Višegradske brigade.

U toj jedinici, kazao je svjedok, bili su optuženi Poluga, koji je bio komandir jednog od vodova, i komandir čete Boban Inđić.

Pljevaljčić je rekao da je u tom periodu Interventna četa bila pretpočinjena Goraždanskoj brigadi. Naveo je da su ujutro imali sastanke na kojima bi načelnik Štaba Goraždanske brigade izdavao zadatke za taj dan.

Svjedok je kazao da je Polugu viđao kad bi išli i vraćali se sa zadataka, jer su bili smješteni jedni blizu drugih.

Vojska se nije mogla udaljavati sa Sjemećkog platoa, rekao je svjedok, i načelnik Štaba je usmeno naredio da nema odmora dok se situacija ne ustabili. Osim toga, kako je naveo, postojao je i bezbjednosni rizik kretanja prema Višegradu.

Pljevaljčić je kazao da je Interventna četa povučena polovinom marta 1993. godine. O optuženom Polugi pohvalno se izrazio.

“Mene je pozitivno iznenadio. Držao je disciplinu u jedinici. Alkohol je bio zabranjen”, rekao je svjedok i dodao da u tom periodu nisu imali slobodnog vremena.

Kako je kazao Pljevaljčić, ni on do aprila nije išao da posjeti majku.

Potvrdio je da je načelnik Štaba dva-tri puta išao u Okolišta kod Višegrada, gdje je bila komanda Goraždanske brigade. Na Sjemeću je, kako je rekao, jednom vidio Luku Dragičevića, komandanta Višegradske brigade. Precizirao je da su tada dolazili i komandanti Goraždanske i Rogatičke brigade.

Sa Polugom, Inđićem i Dragičevićem sudi se Novaku Polugi, Draganu Šekariću, Oliveru Krsmanoviću, Petku Inđiću, Radojici Ristiću, Vuku Ratkoviću i Miodragu Mitrašinoviću.

Optuženi su za otmicu 20 putnika iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine te njihovo ubistvo na području Višegrada. Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Višegradske brigade VRS-a, a ostali optuženi pripadnici Interventne čete.

Suđenje se nastavlja 10. maja.

Marija Taušan