Članak

Babić Ljuban i ostali: Čuo za ubistva u Alićima i Ekićima

17. Aprila 2019.16:32
Na suđenju za zločine počinjene u Bosanskom Novom, svjedok Odbrane Rajka Karlice kazao je da zna za događaje u selima Alići i Ekići, ali da ne zna ko je počinio ubistva.

Mile Damjanović, nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane (TO) Bosanski Novi, a kasnije načelnik štaba Novogradske brigade, rekao je da zločin nisu počinili pripadnici te brigade.

“Čuo sam da je ubijena grupa stanovnika tih sela. Ubistva nisu počinili pripadnici Novogradske brigade, jer ona tada nije ni bila formirana. Formirana je tek 29. juna 1992. godine, a koliko znam, događaji u Alićima i Ekićima desili su se prije”, kazao je svjedok.

Na upit da li poznaje Rajka Karlicu, svjedok je odgovorio da se znaju samo “iz viđenja”.

Objašnjavajući situaciju s početka rata u Bosanskom Novom, te strukturu nacionalnog sastava stanovništva, Damjanović je rekao da su rukovodstvo TO-a činili pripadnici svih naroda. Također, naglasio je da je, zbog rata u Hrvatskoj te početka rata u BiH, u Bosanski Novi pristiglo mnogo izbjeglica Srba.

Za zločine počinjene u Bosanskom Novom optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab. Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Na upit advokata Ranka Dakića da pojasni bezbjednosnu situaciju u maju 1992. godine, svjedok je kazao da je bilo incidenata zbog kojih je intervenisala policija.

“U aprilu ili maju 1992. policija je izvela jednu akciju. Grupa Srba je uhapšena jer su pravili incidente, pljačkali su, uznemiravali stanovništvo i pucali iz vatrenog oružja”, dodao je svjedok.

Kako je svjedok rekao, Stranka demokratske akcije (SDA) i Srpska demokratska stranka (SDS) bile su jedine veće stranke u Bosanskom Novom. Na upit Odbrane da li poznaje Izeta Muhamedagića, odgovorio je da se radilo o predsjedniku SDA.

“On je bio advokat i predsjednik SDA. U maju 1992. godine otišao je u Sarajevo. U razgovoru tada sa muslimanima, mojim poznanicima, čuo sam kako su se tada osjećali žrtvovano i napušteno”, kazao je svjedok.

Odbrana Milenka Babića usprotivila se prijedlogu Odbrane Karlice da na narednom ročištu videolinkom bude saslušan Milenko Karlica.

Riječ je o osobi protiv koje je pred Sudom BiH 12. januara 2016. potvrđena optužnica za zločine počinjene u Bosanskom Novom, ali je njegov predmet razdvojen od predmeta “Ljuban Babić i ostali” jer nije dostupan organima gonjenja u BiH.

“Milenko Karlica optužen je za identična djela kao i ovdje prisutni u sudnici. Optužnica ga tereti za identičan događaj, vrijeme i mjesto izvršenja zločina. Da je dostupan organima gonjenja, bio bi prisutan ovdje u sudnici. U bijegu je i za njim je raspisana potjernica 6. juna 2016. godine, pa ne može biti i svjedok i optuženi”, rekao je Babićev advokat Damir Alagić.

Nastavak suđenja zakazan je 8. maja.

Admir Muslimović