Članak

Stupar i ostali: “Bile su to naše komšije”

15. Aprila 2019.13:48
Na suđenju za zločine počinjene na području Vlasenice, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je optuženog Simu Stupara vidio u junu 1992. godine kada je opkoljeno njegovo selo Alihodžići.

Mustafa Alihodžić je ispričao kako je 22. juna 1992. njegovo selo opkoljeno te da je u njega ušla vojska.

“Bile su to naše komšije. Bio je Simo, bio je Zoran Obrenović, Zoran Stupar…”, izjavio je svjedok, pojasnivši da se radilo o njegovom komšiji Simi Stuparu, kojeg je prepoznao u sudnici. Alihodžić je dodao i da je neko spomenuo osobu pod nadimkom Koke Tešić, ali da tu osobu “ne poznaje”.

Alihodžić je kazao da je s porodicom i drugim stanovništvom doveden u logor “Sušica”, gdje je bio zatvoren u hangaru. Svjedok je potvrdio da je poznavao Dževada Šarića i da je vidio kada je izveden iz hangara.

“On zna kakva mu je sudbina bila. Ja sam ga čuo da je svu noć jaukao… Izveo ga je Zoran Obrenović”, rekao je Alihodžić, dodavši da je Šarić maltretiran nekoliko sati, a da se onda čuo pucanj.

Istu noć, kako je kazao, izvedeni su Ismet Zekić, Muharem Kolarović i Rašid Ferhatbegović, te dodao da su “njih odmah ubijali” i da se čuo pucanj.

“Sve ih je Zoran izveo, a tamo ko je šta radio ja ne znam”, rekao je svjedok, pojasnivši da je sa Zoranom Obrenovićem tu noć ljude izvodio i brat Dragana Nikolića Jenkija.

Alihodžić je istakao kako je krajem juna 1992. godine odveden u “Batković”, dok su neki muškarci iz Alihodžića, među kojima i njegov brat, ostali u “Sušici”. Naglasio je da niko nije preživio.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, svjedok je kazao da Simo Stupar i druge komšije nisu primjenjivali silu kada je opkoljeno selo, te istakao da je sa Stuparom bio i još uvijek je u dobrim odnosima.

Tužilaštvo BiH tereti Simu Stupara te Zorana i Gorana Tešića za progon bošnjačkog stanovništva na području Vlasenice počinjen 1992. godine ubistvima, oduzimanjem slobode, nečovječnim djelima i pljačkom.

Prema optužnici, Simo Stupar i Goran Tešić su bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Stupar pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Miralem Džamdžić je rekao kako je 18. maja 1992. godine gorjelo selo Džamdžići, a navečer je čuo da je poginuo njegov amidža.  U narednom periodu je saznao da je poginulo šest osoba, kazao je te naglasio da njemu niko nije rekao ko ih je ubio. Govoreći o učesnicima u akciji, svjedok je kazao da je čuo “da su to uradile komšije”.

“Prepoznali su Simu Stupara, Stupar Zorana sina Petra, Obrenović Zorana… Salem je rekao da je vidio i dvojicu braće Tešića… Zovu se Zoran i Goran Tešić. Samo ih je vidio kako prilaze amidžinoj kući i ništa više”, izjavio je svjedok govoreći o saznanjima o dešavanjima u Džamdžićima tog dana.

Približno pet dana nakon ovog događaja, svjedok je, kako je kazao, u Vlasenici sreo optuženog Simu Stupara, kojeg je prepoznao u sudnici i rekao da ga je poznavao kao “divnog momka”. Stupar ga je tada, kako je naveo svjedok, pitao da li mu je neko stradao u Džamdžićima te mu kazao da “smo mi bili tamo” i da je bilo dojavljeno da su u selu “Zelene beretke”.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da nema saznanja da su braća Tešići, za koje je također kazao kako su “divni momci”, počinili neki zločin.

Suđenje će se nastaviti 22. aprila.

Lamija Grebo