Članak

Suđenje za zločine u Vitezu počinje 19. aprila

12. Aprila 2019.13:11
Suđenje osmorici nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji su optuženi za ratne zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene u decembru 1993. na području Viteza, počet će 19.

aprila, odlučio je Državni sud.

Na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja, predsjedavajuća sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović kazala je da je Tužilaštvo BiH dostavilo listu svjedoka te detaljno obrazložilo na koje okolnosti će svjedočiti, te sugerisala Tužilaštvu da ne poziva više svjedoka na iste okolnosti.

“Ne bih se ponavljao što se tiče prijedloga dokaza. Istina je da sam Odbranama tek sad dostavio ovaj prijedlog, te predlažem zbog lakše komunikacije ubuduće da putem emaila dostavljamo dokaze”, rekao je tužilac Ivan Matešić.

Tužilaštvo BiH tereti Ibrahima Purića, Ibrahima Tarahiju, Nijaza Sivru, Rušita Nurkovića, Almira Sarajlića, Sadika i Šaćira Omanovića te Kasima Kavazovića za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti u Križančevom Selu kod Viteza, počinjena 22. decembra 1993. godine.

Prema Tužilaštvu BiH, Purić je ove zločine počinio u svojstvu komandanta 325. brdske brigade ABiH i komandanta Taktičke grupe (TG), Tarahija kao komandant Trećeg bataljona ove brigade, Sivro kao pomoćnik komandanta za bezbjednost i Nurković kao pomoćnik komandanta za moral, dok su preostala četvorica optuženih bili pripadnici ove brigade.

Pojedini optuženi, koji su bili u svojstvu komandanata jedinica ABiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce.

Matešić je naznačio da se desila tehnička greška u optužnici jer 11 svjedoka nije navedeno u prijedlogu u kojem stoje imena svjedoka za saslušanje, ali su navedeni u dijelu koji potvrđuje navode optužnice, rezultatima istrage, i Sud ih je imao u vidu.

Branioci optuženih su napomenuli da su neposredno pred statusnu konferenciju dobili podnesak o planu Tužilaštva za izvođenje dokaza, te su tražili od Suda da se o prijedlogu očituju pisanoj formi nakon što se upoznaju i izvrše provjere, što im je udovoljeno.

“Kad su u pitanju svjedoci, boldirano je 11 svjedoka. Sud ove dokaze nije imao u vidu prilikom potvrđivanja optužnice”, kazala je Lejla Čović, braniteljica optuženog Nijaza Sivre.

Čović je dodala da je optužnica u odnosu na njenog klijenta vraćana na doradu, te ju je Sud odbio jer nije bilo dokaza, a potvrđena je tek nakon žalbe Tužilaštva.

Nermin Vila, branilac Almira Sarajlića, koji se zajedno sa Sadikom i Šaćirom Omanovićem te Kasimom Kavazovićem nalazi u pritvoru, istaknuo je teško zdravstveno stanje njegovog branjenika i činjenicu da je u pritvoru u Trebinju, te nemogućnosti spremanja Odbrane. Vila je predložio da se Sarajlić prebaci u bliži zatvor.

Vila je naglasio da se pritvor konstantno produžuje da bi se saslušao određeni broj svjedoka, istaknuvši da su ti svjedoci zbog kojih se produžavao pritvor prema planu Tužilaštva predloženi među zadnjima.

“Da bar te ljude saslušamo, a da se pritvor zamijeni mjerama zabrane”, rekao je Vila.

Tužilac Matešić je kazao da ni koji način ne može uticati na redoslijed saslušanja zaštićenih svjedoka.

Na početku suđenja, koje je zakazano za 19. april, planirano je čitanje optužnice, iznošenje uvodnih riječi, te saslušanje jednog svjedoka.

Albina Sorguč