Članak

Mići Jurišiću 11 godina zatvora za zločin u Prijedoru

8. Aprila 2019.11:03
Sud BiH je osudio Miću Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, na 11 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na tom području.

This post is also available in: English (English)

Jurišić je osuđen po pet tačaka optužnice za progone, ubistva, pokušaj ubistva i nečovječno postupanje.

“Vijeće je cijenilo sve dokaze, u međusobnoj vezi i pojedinačno, i nesumnjivo donijelo zaključak da je optuženi počinio sva obilježja krivičnog djela za koje je osuđen”, kazala je sutkinja Minka Kreho.

Prema sutkinji Kreho, Jurišić je proglašen krivim jer je učestvovao u ubistvu Mehmeda Brkića i još jedne osobe u naselju Čarakovo, kao i da je pokušao ubiti grupu civila bošnjačke i romske nacionalnosti, na koje je pucao dok su bježali, ranivši u petu Hasana Osmanovića.

“Pretresno vijeće je utvrdilo da je stavio nož na vrat petogodišnje djevojčice M.V., koja je trpjela fizičku i psihičku bol i strah”, rekla je Kreho.

Ona je dodala kako je utvrđeno da je nečovječno postupao prema Faiku Hodžiću te da je učestvovao u ubistvima Ermina Behlića i Muharema Osmanovića.

“Vijeće je utvrdilo da je Jurišić djelo počinio u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva u Rizvanovićima, Hambarinama, Čarakovu i drugim selima i naseljima u okolini Prijedora, znajući za takav napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada”, kazala je Kreho.

Istom presudom Jurišić je oslobođen po tri tačke optužnice za progon, zlostavljanje i ubistvo.

Prilikom odmjeravanja kazne, kako je rekla sutkinja Kreho, Vijeće je od olakšavajućih okolnosti cijenilo raniji život optuženog, da nije prethodno osuđivan i da je porodičan čovjek, dok je kao otežavajuće okolnosti cijenilo stepen i jačinu djela, kao i smrtne posljedice.

Dodala je da je doneseno i rješenje o produženju mjera zabrane, i to zabrane napuštanja boravišta, kao i o privremenom oduzimanju svih putnih isprava i zabrani izdavanja novih.

S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo. Suđenje je trajalo od maja 2018. godine, a u završnoj riječi Državno tužilaštvo zatražilo je donošenje osuđujuće presude, dok je Odbrana navela da nije dokazana Jurišićeva krivica.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Albina Sorguč


This post is also available in: English (English)