Članak

Peulić i ostali: U živom štitu

5. Aprila 2019.12:45
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da je tokom rata bila zarobljena u selu Večići, kao i da su neke osobe tada ubijene.

Aiša Hibić je ispričala kako je početkom rata išla u osmi razred osnovne škole, a s porodicom je živjela u selu Večići (općina Kotor-Varoš).

Ona nije mogla precizirati datum niti godinu kada se pucalo po njenom selu i kada je s ostalim stanovništvom zarobljena. Toga dana, kako je kazala Hibić, srpska vojska je ušla u sklonište u kojem su bili, te ih zarobila. Pojasnila je da su tog dana, između ostalog, ubijeni Midhet Ćeman i njegov djed, kao i očev amidža Smail Hibić.

“Izvode ga iz skloništa, počinju da ga udaraju, pucaju u njega rafalno. Jedan od vojnika mu staje na glavu i puca iz pištolja. To je bilo 20 do 30 metara od nas”, izjavila je Hibić. Govoreći o ubistvu Ćemana, svjedokinja je rekla da je čula od svoje snahe da su strijeljani.

Hibić se prisjetila kako je u grupi od 25 do 30 žena i djece povedena iz sela.

“Bili smo im kao živi štit… Krili su se između nas”, kazala je svjedokinja, dodavši kako su bili odvedeni u selo Vrbanjce i smješteni u jedan kafić, odakle su starije žene vođene na ispitivanje, da bi nakon par noći bili odvedeni u selo Curkići.

Svjedokinja je navela da su nakon približno dva mjeseca bili razmijenjeni i došli u Večiće, da bi se nakon mjesec dana žene i djeca predali srpskoj vojci, a muškarci, odnosno vojska, krenuli se povlačiti preko šume.

“Pola njih nisu izašli iz Večića”, rekla je svjedokinja, dodavši da te osobe više nisu viđene žive.

U unakrsnom ispitivanju, Hibić je potvrdila da ih je jedne prilike ispitivala osoba koja se predstavila kao Kalamanda, te da nije čula da je neko osim njega vršio ispitivanje. Dodala je i da ne zna ko je ispitivao žene kada su izvođene iz kafića.

Hibić je svjedočila na suđenju Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću, kojima je na teret stavljen progon – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade, a Đekanović predsjednik Općine Kotor-Varoš.

Suđenje će se nastaviti 19. aprila.

Lamija Grebo