Članak

Kuzmanović i ostali: Privođenja u Rankoviću

1. Aprila 2019.17:08
Svjedok Tužilaštva BiH govorio je o aktivnostima policije, uključujući privođenja u selu Ranković kod Teslića.

Miroslav Gotovac je kazao da je bio policajac u Tesliću i da je s još jednim aktivnim policajcem i 20-ak rezervnih upućen u Ranković. Naveo je da ih je poslao komandir Predrag Markočević, a da je tu bio i načelnik Dušan Kuzmanović.

On je rekao da je na tom zadatku bio komandir i da su bili smješteni u objektu uz džamiju i u omladinskom domu. Zadatak im je, kako je naveo, bio da kontrolišu ulaz i izlaz iz sela.

Svjedok je kazao da su došli nakon čišćenja sela i da je čuo da je bilo mrtvih. Takođe je čuo da je u selu bilo naoružanih ljudi. Po dolasku su, kako je naveo, zatekli spisak vojno-sposobnih muškaraca, koji su dolazili dva puta dnevno na prozivku.

“Oni ujutru dođu na prozivku i odu da rade na njivama”, kazao je Gotovac.

On je dodao da je izvještaje o zapažanjima u Rakočeviću dostavljao komandiru ili zamjeniku u policiji u Tesliću.

Kazao je da je bilo i nekoliko privođenja. Ispričao je kako je saznao da se dvojica Memića skrivaju u napuštenoj kući i da mu je rečeno da ih privede. Čuo je da su odvedeni u zatvor u Pribinić.

Gotovac je rekao da je priveden i Suljo Bratić koji je imao kalašnjikov. On je naveo da je u Rakočeviću ostao do aprila 1993. godine.

Svjedok je govorio i o dolasku pripadnika jedinice “Miće” koje je sreo prije odlaska u Rakočević. Jedan mu je, kako je naveo, prislonio cijev od puške na prsa i psovao majku.

Na pitanja Odbrane, Gotovac je potvrdio da su policajci doživljavali neprijatnosti od “Mića”. Naveo je da je bilo šamara i šutiranja.

“Sijali su strah. Na kraju su im se suprotstavili, ali trebalo je da prođe vremena”, kazao je svjedok i dodao da su nakon hapšenja “Mića” dužnosti razriješeni Kuzmanović i Markočević.

Kuzmanović i Markočević su optuženi s Marinkom Đukićem da su od aprila do kraja 1992. nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih policajaca koji su, s pripadnicima vojno-policijske formacije “Miće” i Vojske Republike Srpske, vršili napade i progon stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Markočević komandir stanice, a Đukić šef kriminalističke službe.

Sa svjedočenjem na ovom ročištu je počeo i Predrag Subotić, koji je kao vojni policajac iz Doboja sa kolegama upućen u Teslić sa zadatkom “mobilizacije i razoružanja paravojnih formacija”.

On je kazao da je bio prilikom akcije u Stenjaku i da je čuo da je bilo privođenja “civila ili vojnika”.

Subotić je izjavio da je obezbjeđivao sastanak u Pribiniću uoči akcije u Rankoviću. On je rekao da nije siguran ko je prisustvovao tom sastanku, a u istrazi je, među ostalim, naveo i trojicu optuženih. Kazao je da je htio da se ispitivanje što prije završi.

Ispitivanje Subotića je prekinuto, jer se ispostavilo da je bio uhapšen sa pripadnicima “Mića” i da je davao izjavu i kao osumnjičeni. On je kazao da je u pritvoru bio 26 dana.

Tužiteljica Enisa Adrović je imala samo njegov iskaz koji je dao kao svjedok u ovom predmetu. Sudsko vijeće je prekinulo njegovo ispitivanje dok tužiteljica ne prikupi sve njegove ranije iskaze. Ona je nakon pauze navela da je istraga protiv Subotića u drugom predmetu obustavljena.

Suđenje se nastavlja 13. maja.

 

Marija Taušan