Članak

Presuda za zločine u Bosanskoj Krupi 22. aprila

27. Marta 2019.15:52
Odbrana Zijada Kadića zatražila je oslobađajuću presudu, ocijenivši da Tužilaštvo BiH nije dokazalo optužbe koje ga terete za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi 1995. i 1996.

godine.

U završnoj riječi Odbrana je navela da svjedoci nisu identifikovali Kadića niti da je dokazano da je imao jedan od nadimaka iz optužnice.

“Svjedoci su spominjali Apicu, Hapicu, Akicu, Apića… Niko nije naveo ime i prezime i kako je izgledao Zijad Kadić”, istakao je branilac Zlatan Nanić.

On je analizirao iskaze tri svjedoka i zaključio da su svi različito opisali osobu za koju Tužilaštvo tvrdi da je Kadić.

“Vijeće se moglo uvjeriti u brojne protivrječnosti i neće vam biti teško uvjeriti se u kredibilitet svjedoka”, kazao je Nanić, dodavši da Odbrani nije namjera da umanjuje patnju žrtava.

Kadić je kao policajac u Policijskom odjeljenju u Jasenici optužen za nečovječno postupanje prema zatvorenim civilima.

Branilac je rekao da nečovječno postupanje podrazumijeva nanošenje teške patnje, ali da radnje iz optužnice nemaju taj intenzitet da bi se mogle okarakterisati kao nečovječno postupanje.

On je ocijenio da je Tužilaštvo u završnoj riječi pogrešno prezentovalo izjave svjedoka. Napominjući da svaka sumnja treba da ide u korist optuženog, Nanić je zatražio oslobađajuću presudu.

Sa Kadićem se sudi i Jadranku Šaranu i Samiru Šabiću, koji su optuženi za nezakonito zatvaranje civilnog stanovništva, ubistvo, nečovječno postupanje, nanošenje tjelesnog i duševnog bola. Šaranu je na teret stavljeno i neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, a Šabić komandir Policijskog odjeljenja u Jasenici.

Njihove Odbrane ranije su zatražile oslobađanje od optužbi, dok je Tužilaštvo zatražilo osuđujuću presudu.

Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 22. april.

Marija Taušan