Članak

Tomanić: Spašavanje žive glave

20. Marta 2019.16:34
Svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su pobjegli iz kuća kada su u proljeće 1992. napadnuti bošnjački civili u zvorničkim selima i kako su poslije čuli za ubistva komšija.

Svjedokinja S-1 je rekla da je živjela u Donjoj Glumini i da su im komšije govorile da idu, jer nije sigurno. Ona misli da je bio april kada je počelo “čišćenje” i da je s porodicom i drugim mještanima uspjela da pobjegne u planinu.

“Kad je bio taj napad, kupili su od Čiraka preko Grbavaca prema Karakaju… Gledali smo kako su stavili na veliku njivu te koji su ostali. Viču: ‘Ne daj preko asfalta.’ Vojska je bila, jedni na asfaltu, a jedni izgone iz šume na tu njivu”, prisjetila se S-1.

Kako je dodala, kasnije su se vraćali kućama i ona je, posmatrajući iznad kuća, vidjela bager kako kopa na Raminom grobu.

“Poslije smo čuli – ubijen onaj, ubijen ovaj…”, kazala je svjedokinja.

S-1 je dodala i da je bila u šumi kada je se na stotinjak metara dalje vidjela vojnike. Ispričala je da je jedan zapucao u sijeno i da je ona pala u potok, gdje je ostala do noći. Navela je da su vojnici ulazili i u njihovu kuću.

Prema njenim riječima, u selu su ostali stari, oni koji nisu mogli da idu.

“Sve je pobijeno”, rekla je S-1.

Ona je svjedočila na suđenju Cvijanu Tomaniću, koji je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva, ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na suđenju je svjedočio i Ibrahim Muhamedbegović, koji je kazao da je uveče uoči 21. maja 1992. bilo pucanja prema bošnjačkim kućama, a pucnjava je uslijedila i sutradan.

Ispričao je da je izašao iz kuće i da ga je komšija Risto sproveo prema Glumini, rekavši mu: “Idi prema Tuzli. Spašavaj glavu.”

Svjedok je izjavio da je vidio vojsku i da su se skrivali, a da se uveče vratio u selo u namjeri da se presvuče kući. Međutim, kako je rekao, došao je do kuće Alije Dedića i vidio da je zapaljena, pa se vratio jer nije smio dalje.

“Tog 21. ko nije bježao, vjerovatno je ubijen”, kazao je Muhamedbegović i dodao da su stradala i dvojica njegovih amidža.

Na pitanje Odbrane, svjedok je rekao da do 20. maja nije bilo pucnjave i da su sa komšijama srpske nacionalnosti zajedno držali straže.

Suđenje se nastavlja 17. aprila.

Marija Taušan