Članak

Godinjak i ostali: Pod komandom OG-a Igman

19. Marta 2019.14:46
Svjedok Odbrane Edhema Godinjaka izjavio je da je akcija na Trnovo u ljeto 1992. godine izvedena pod komandom Operativne grupe Igman Armije BiH.

Ćamil Lindov posvjedočio je da su srpske snage napale Trnovo 31. maja 1992. godine, nakon čega se Štab Teritorijalne odbrane (TO) povukao u Trebečaj, a od polovine juna u Godinjske Bare. Prema njegovim riječima, došlo je do rasula komande i policije.

Dok su bili u Trebečaju, kako je rekao, Godinjak je na zahtjev Ratnog predsjedništva četiri do pet dana bio na čelu Štaba, a oko 10. juna na tu poziciju imenovan je optuženi Medaris Šarić. Dodao je da je Godinjak postavljen za načelnika Štaba.

Svjedok, koji je bio načelnik za vezu, kazao je da su željeli da vrate Trnovo pod svoju kontrolu, ali da nisu mogli sami. Naveo je da je akciju organizovala Operativna grupa Igman i da su u njoj učestvovale i druge jedinice.

On je naveo da su srpske snage pokrenule kontranapad i da mu je Šarić, koji je bio bolestan, rekao da nađe Godinjaka i da se okupe jedinice. Kazao je da su zajedno otišli na Gradinu i vratili položaje. Svjedok je potvrdio da je Šarić otišao na liječenje u avgustu.

Lindov tvrdi da je u drugoj sedmici avgusta s Godinjakom išao u Hrvatsku, u posjetu porodicama, a da je po povratku ponovo formirana Stanica javne bezbjednosti, kada je Godinjak postavljen za načelnika.

Godinjaku i Šariću se sudi s Mirkom Bunozom za učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedok Godinjakove Odbrane Hakija Krupalija, koji je bio u rezervnom sastavu policije u Dejčićima, ispričao je kako su pokušali da zaštite dvoje srpskih civila, ali da su ih ubili njemu nepoznati vojnici.

Krupalija je rekao da je nakon napada srpskih snaga 31. maja u Dejčićima vidio vojnike koji su se predstavljali kao HOS i za koje je čuo razne priče.

Prisjetio se kako se pojavio Nenad Vasić, a potom i njegova žena i kako su ih sakrili u ambulantu da ih ne bi ubili. Naveo je da se njegov komandir Hamdija Krupalija zakačio s HOS-ovcima, te da je bilo prijetnji da će da ga ubiju.

“Sve je bilo mirno. U jednom momentu HOS-ovci su skočili, repetirali puške i rekli nam da ništa ne radimo. Ušli su i izveli ovo dvoje. Čuo sam pucnjeve. Do tad niko od nas je znao ni šta je rat niti je imao iskustva s ubistvima”, kazao je Krupalija.

On je rekao da od Godinjaka nije primao nikakva naređenja.

Izet Godinjak kazao je da je bio angažovan kao kuhar pri Štabu TO-a. Ispričao je da je poslije borbi u Presjenici u školu u Dejčiće dovedeno stanovništvo i da im je on dovozio namirnice. Prema njegovim riječima, za obezbjeđenje škole bila je zadužena Civilna zaštita.

On se prisjetio kako je na Rogoju zatekao grupu srpskih civila koje su čuvali vojnici. Kazao je da su tu bile dvije žene iz njegovog sela i da je nakon konsultacija sa vojnikom pustio njih i još nekoliko žena da idu, dok su ostali prebačeni u Dejčiće.

On je rekao da Edhem Godinjak tada nije bio tu. Kazao je da su njega i optuženog nekad mijenjali.

Svjedok je naveo da su civili iz Dejčića kasnije prebačeni u Trnovo. Prema njegovim riječima, to stanovništvo je dobijalo istu hranu kao i vojska.

Suđenje se nastavlja 2. aprila.

 

Marija Taušan