Članak

Islamović: Presuda za zločine u Bosanskom Brodu 1. aprila

18. Marta 2019.12:31
Državno tužilaštvo je u završnoj riječi predložilo da Alminko Islamović bude proglašen krivim za zločine počinjene na području Bosanskog Broda, dok je Odbrana istakla da krivnja optuženog nije dokazana van razumne sumnje.

Tužilac Miroslav Janjić je naveo da je tokom postupka dokazano da je od marta do oktobra 1992. na području Bosanskog Broda postojao sukob između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Vojske Republike Srpske (VRS) te da su stanica policije i stadion Fudbalskog kluba “Polet” bili mjesta koja su u tom periodu imala ulogu zatvora i gdje su ljudi bespravno zatvarani.

“U tom periodu je optuženi bio pripadnik Vojne policije u sklopu 101. brigade HVO-a, a radnje koje je poduzeo nisu bile opravdane vojnom nuždom”, kazao je tužilac.

Podsjetio je na iskaze svjedoka u kojima su naveli da ih je optuženi tukao, šamarao, prskao suzavcem po licu, tražio novac za otkupninu.

“Smatramo da ga Sud treba proglasiti krivim bar za one radnje o kojima su govorili svjedoci. Predlažemo Sudu da ga oglasi krivim i izrekne mu kaznu shodno zakonu”, rekao je Janjić.

Islamovića optužnica tereti da je učestvovao u premlaćivanu što je za posljedicu imalo smrt, zlostavljanju, nezakonitom zatvaranju i odvođenju na prinudni rad civila srpske nacionalnosti, pljačkanju njihove imovine te uništavanju kulturnih i vjerskih objekata i spomenika u Bosanskom Brodu 1992. godine.

Islamovićeva braniteljica Senka Nožica je govorila o propustima Tužilaštva tokom istrage i napomenula da optužnica nije prilagođena iskazima svjedoka.

“U pojedinim tačkama svjedoci su govorili da ih je naš branjenik ‘ošamario’, ali ta sama količina radnje ne predstavlja elemente krivičnog djela”, naglasila je braniteljica.

Analizirajući pojedinačno tačke optužnice, braniteljica je navela da nijedan svjedok nije potvrdio činjenične navode, niti da je optuženi učestvovao u radnjama koje su mu stavljene na teret, niti su precizirali vrijeme izvršenja.

Prema Odbrani, nije izveden niti jedan dokaz da je optuženi učestvovao u rušenju pravoslavne crkve, a svjedoci su za te radnje spominjali njegovog brata, niti ima dokaza da je zatvorenike vodio na prisilni rad, osim dvojice koji su radili u njegovom stanu, ali time, dodala je braniteljica, nije bilo ugroženo njihovo zdravlje.

Zaključak Odbrane je da Tužilaštvo van razumne sumnje nije dokazalo navode iz optužnice, niti da se u njegovim radnjama stiču obilježja krivičnog djela.

“Ukoliko budu cijenjeni iskazi svjedoka koji mog branjenika terete za dva šamara i procijeni se da se stiču elementi krivične radnje, predlažem Sudu da ima u vidu sveopšte okolnosti i kvantitet radnji, te olakšavajuće činjenice”, istakla je braniteljica Nožica.

Izricanje presude Islamoviću je zakazano za 1. april.

Haris Rovčanin