Bogdanović i ostali: Udaranje u stanici milicije

21. Februara 2019.16:43
Na suđenju za zločine počinjene u Janji, Tužilaštvo je pročitalo iskaz iz istrage u kojem je svjedok naveo da je 1993. više puta odveden u stanicu milicije u ovom mjestu, gdje ga je Brane Trišić više puta udarao željeznom šipkom.

Tužilac Edin Muratbegović je pročitao iskaz svjedoka Idriza Camića, koji zbog bolesti ne može pristupiti na suđenje, a u kojem je naveo, između ostalog, da je bio član Stranke demokratske akcije (SDA), odbornik u Skupštini opštine Bijeljina i član Kriznog štaba u Janji, da je u aprilu 1992. prvi put priveden u policiju u Bijeljini, gdje je ispitivan o nekom ranjenom vojniku.

Camić je tada izjavio da je u ljeto 1993. doveden u stanicu milicije u Janji, da ga je policajac koji ga je doveo uveo u kancelariju Brane Trišića i predstavio ga kao inspektora, a ovaj mu tražio da na papir napiše imena svih u Janji koji posjeduju oružje.

“Nisam ništa napisao na papir, niti mi je bilo poznato, niti sam želio da znam. Nisam htio protiv komšija. Trišić mi je rekao da stanem uza zid i popnem se na prste i udarao me željeznom šipkom, svuda osim po glavi. Poslije mi je rekao da idem kući i sve to pribilježim”, stoji u izjavi svjedoka.

U iskazu je navedeno da je svjedok poslije toga kod Trišića doveden još dva puta i da mu je davao prazan list papira, a jednom je od njega tražio da napiše ko su sve članovi SDA u Bijeljini, da ga je uvijek tukao željeznom šipkom, te da ga je jedne prilike kod Trišića doveo policajac Mićo.

Svjedok se u iskazu prisjetio kako je pobjegao od svoje kuće, kao i da je čuo da su mu supruga i brat viđeni u policijskom autu. Dodao je kako mu je kćerka ispričala da je isti taj Trišić njenu majku udario dva puta pendrekom.

Odbrana je kazala kako bi svjedoka, da je u sudnici, pitali da li mu je neko sugerisao da kaže kako je doveden kod Brane Trišića i da li ga je ranije poznavao, te da li je postojala naredba za njegovo privođenje i ko ju je izdao.

Prije čitanja iskaza, vještak medicinske struke Petko Grubač je rekao da svjedok Camić zbog bolesti nije sposoban da prosuđuje i da se sjeti svih događaja, da nije sposoban da dođe u Sud, ali da je 2013. “vjerovatno” bio sposoban istražiteljima dati izjavu.

Tužilaštvo je uložilo ovaj iskaz, nalaz vještaka i zapisnik o prepoznavanju, a Odbrana je istakla prigovor zakonitosti na ove dokaze.

Pored toga, pročitan je iskaz svjedoka Mehmeda Bilalića, koji je u međuvremenu preminuo, a koji je ispričao da su jedne prilike ispred njegove kuće došli izvjesni “Pilica” i muškarac koji nije bio iz Janje i odveli ga u stanicu milicije.

“Nepoznati mi je uvrtao glavu i stiskao, nije me tukao, pitao me za put do Teočaka. Kasnije me Pilica odvezao u čaršiju”, stoji u izjavi svjedoka, koji je tada dodao kako misli da je komandir milicije bio izvjesni Mićo Đokić.

Odbrana je navela kako bi svjedoka pitala da li poznaje Đokića i da li je on zaista bio komandir milicije u Janji.

Za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Oni su, prema optužnici, bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava stanice milicije u Janji.

Suđenje se nastavlja 7. marta, kada je planirano saslušanje prvog svjedoka Odbrane.

Haris Rovčanin