Članak

Mahmuljin: Odred “El-Mudžahidin” nije dostavljao izvještaje

20. Februara 2019.14:35
Svjedok Odbrane Sakiba Mahmuljina je rekao da komanda Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH) nikada nije dobila pisani izvještaj od odreda “El-Mudžahidin”.

Edin Husić, nekadašnji pomoćnik komandanta Trećeg korpusa za obavještajne poslove, kazao je da je glavni zadatak te službe bio prikupljanje podataka o neprijatelju i da su izvještaje bile dužne slati potčinjene jedinice, a koji su zatim slati u odjeljenje za analizu.

“Ratni zarobljenici su jedan od izvora obavještajnih podataka, jer se na taj način može doći do neposrednih informacija ili da se potvrdi ono što se ranije znalo”, rekao je svjedok.

Svjedok je pojasnio da je njegov kontakt bio isključivo s obavještajnim organima potčinjenih jedinica koji su bili dužni slati redovne i vanredne izvještaje, da su pomoćnici imali sastanke kod komandanta i upoznavali ga sa situacijom na osnovu informacija koje su dobijali.

“Nije mi poznato da je odred ‘El-Mudžahidin’ imao obavještajca. Nikada od tog odreda nismo dobili izvještaj, nisu nam dostavljali”, rekao je svjedok.

Svjedok se nije mogao sjetiti da li je dobijao informacije o ratnim zarobljenicima tokom operacije “Farz” u septembru 1995. godine, ali je pojasnio da ako je bilo tako, morale su postojati u pisanoj formi.

Pojašnjavajući predočeni izvještaj od 12. septembra 1995. u kojem je navedeno “trenutno imamo četiri ratna zarobljenika čija je obrada u toku”, svjedok je potvrdio da je on sačinio dokument na isturenom komandnom mjestu (IKM) Luke na osnovu informacija koje je prethodno dobio i da njegov sadržaj znači da se sa zarobljenim u tom trenutku obavljao razgovor.

Potvrdio je kako bi u izvještaju naveo veći broj ratnih zarobljenika da je prethodno imao te informacije, ali se nije mogao sjetiti da li su spominjani oni koje je zarobio odred “El-Mudžahidin”, niti da su njihovi pripadnici bili na referisanju kod komandanta.

Husić je negirao da je Mahmuljin izdao bilo kakvu naredbu kojom od njega traži da prikrije informacije koje se tiču ratnih zarobljenika.

Bivši komandant Trećeg korpusa ABiH Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok nije mogao reći da je odred “El-Mudžahidin” tokom 1994 i. 1995. potčinjavan operativnim grupama, a potom 35. diviziji, uz obrazloženje da mu je nepoznata ta hronologija.

Tužilaštvo mu je predočilo dio Knjige zapisnika referisanja iz septembra 1995. u kojima se spominju aktivnosti i zadaci odreda “El-Mudžahidin”, ali se nije mogao sjetiti da li je prisustvovao tim referisanjima.

Nastavak suđenja je 27. februara.

Haris Rovčanin