Članak

Čigoja i ostali: U Oborcima pronađeno 28 leševa

20. Februara 2019.14:47
Nekadašnji kriminalistički tehničar je ispričao da je u septembru 1995. godine vršio uviđaj u selu Oborci kod Donjeg Vakufa kada je pronađeno 27 leševa, a jedan je pronađen mjesec dana kasnije.

Bivši kriminalistički tehničar u Policijskoj stanici Bugojno, Asim Balihodžić je kazao da se vratio u Donji Vakuf početkom septembra 1995. godine, kada je dobio informaciju da mora ići u selo Oborci na uviđaj jer su pronađeni ubijeni civili.

Kako je rekao, formiran je tim, a na Oborcima je zatekao kolegu krim-tehničara iz Zenice, tužioca, sudiju i patologa. Pojasnio je da se selo nalazi oko sedam kilometara od Donjeg Vakufa, a da su civili boravili na spratu zgrade Željezničke stanice.

Svjedoku je pokazan crtež lica mjesta od 15. septembra 1995. godine, za koji je potvrdio da ga je s kolegom sastavljao. On je na tom crtežu pokazao mjesta gdje su pronađeni leševi i veća količina čahura te nekoliko zrna.

Kazao je da se iza škole nalazio teren gdje je pronađeno pet leševa, a u blizini dvorišta, pored privatne kuće, još četiri tijela. Jedan leš je pronađen mjesec dana kasnije, izjavio je svjedok, dodavši da je jedna osoba preživjela.

“Preživjelu osobu sam vidio tada. Njegov brat je nađen ispod škole. On je ispričao kako je došlo do tog strijeljanja. Ja sam ga snimao. Preživjeli je rekao da je visoki muškarac došao, oko čela je imao maramu, došao je po prvu grupu zatvorenika i odveo ih. Ubrzo su čuli rafalni pucanj… Identifikaciju je izvršio preživjeli, on je njih sve znao, to su sve iz Mrkonjić-Grada…”, kazao je svjedok.

Naveo je da su kasnije leševi uneseni u fiskulturnu salu, a da je patolog Faruk Turkić izvršio pregled. Ubijeni su sahranjeni na groblju u Oborcima.

Za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. sudi se Branku Čigoji, Željku Todiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku. Oni su optuženi kao nekadašnji pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje se nastavlja 6. marta, kada će se saslušati vještak Bruno Franjić.

Emina Dizdarević Tahmiščija