Članak

Islamović: Sredinom marta završne riječi

18. Februara 2019.11:59
Saslušanjem posljednjeg svjedoka Odbrane Alminka Islamovića završen je dokazni postupak na suđenju za zločine počinjene u Bosanskom Brodu.

Ilija Mihalj je rekao da je poznavao svjedoka Ratka Kovačevića, čiji iskaz je Tužilaštvo BiH pročitalo na posljednjem ročištu, budući da je Kovačević u međuvremenu preminuo. U tom iskazu Kovačević je ustvrdio da je vojnim policajcima Alminku Islamoviću i Anti Štucu dao 20.000 njemačkih maraka kako bi otkupio život.

Svjedok Mihalj je na današnjem ročištu potvrdio da je 1992. godine Kovačeviću posudio novac.

“To je bilo između deset i jedanaest hiljada maraka i nešto franaka za otkup njegove glave”, kazao je Mihalj, dodavši da mu je Kovačević rekao da mu treba oko 20.000 maraka, koje treba nekome dati kako bi bio pušten. Naglasio je da je Kovačević došao zamotane glave i da mu je dao novac.

Mihalj je potvrdio da je Kovačevića nakon rata viđao često u alkoholiziranom stanju, ali je istakao da “smo svi pili”.

Tužilaštvo BiH tereti Islamovića da je, kao komandir voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju te paljenju imovine i uništavanju spomenika.

Sudsko vijeće je nakon saslušanja Mihalja konstatovalo da je dokazni postupak završen.

Završne riječi Tužilaštva i Odbrane zakazane su za 18. mart.

Lamija Grebo