Članak

Sejdić: Dobar prema zarobljenicima

12. Februara 2019.16:40
Svjedok Tužilaštva BiH govorio je o zarobljenicima na području Višegrada i o odnosu optuženog Ahmeta Sejdića prema njima.

Svjedok Salko Džanko kazao je da nije učestvovao u akcijama na Strmici i Strgačini 21. januara 1993. godine, ali da se sjeća da su dovedeni neki vojnici koji su zatvoreni. Naveo je da su bili u kući Nedžiba Hurema i da ih je bilo 20-ak. Čuo je da su sa područja Rudog.

On je rekao da je nekada obezbjađivao taj zatvor, a da bi Ahmet Sejdić dolazio i pitao da li je neko bolestan, da li nešto fali, te im davao stanice da se čuju sa svojima.

Džanko je ispričao da je Hurem jedne prilike udario “malo” iza vrata jednog zarobljenika, a da je Sejdić zagalamio na njega i zaprijetio mu da će ga zatvoriti.

Svjedok je kazao da je bio u policiji, mada nije siguran je li bila civilna, vojna ili su bili zajedno.

Džanko je u istrazi naveo da je krajem maja 1992. u mjestu Crijep osnovana Prva višegradska brigada pod rukovodstvom Ahmeta Sejdića. Na današnjem ročištu je kazao da nije siguran u datume.

Sejdića Tužilaštvo tereti, kao bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije BiH, za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. za vrijeme sukoba na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Džanko je rekao da je Sejdić uvijek isticao da se prema zarobljenicima treba imati human odnos.

“Bio je bolji za njih, nego za nas”, kazao je svjedok.

Odbrana je sugerisala da je Džanko htio pomoći Sejdiću kada je ispričao kako je zagalamio na Hurema zbog udaranja zarobljenika i da se to nije ni dogodilo. Svjedok je rekao da govori istinu.

Optuženi Sejdić je kazao da svjedok ne govori istinu, jer je 21. januara 1993. bio na ratištu i da je u to vrijeme bila velika kontraofanziva.

Na sugestiju Odbrane da su mu se možda pomiješali događaji dovođenja zarobljenika iz Meremišlja i Strmice, Džanko je rekao da je to moguće i da ne zna kada se šta tačno dogodilo.

On se na pitanja tužioca Vladimira Simovića prisjetio da su iz Meremišlja bila četvorica zarobljenika, uključujući i jednog njegovog prijatelja iz Višegrada.

Suđenje se nastavlja 19. februara.

 

Marija Taušan