Članak

Godinjak i ostali: Sačuvati živote zarobljenicima

5. Februara 2019.14:43
Svjedoci Odbrane Edhema Godinjaka govorili su o borbenim dejstvima na području Trnova u proljeće i ljeto 1992. godine, kao o čuvanju zarobljenika.

Svjedok Samir Bibović je rekao da je bio u policiji u Trnovu, a da se nakon napada srpskih snaga 31. maja 1992. priključio Teritorijalnoj odbrani (TO) u Trebečaju da bi oko polovine juna pristupio Vojnoj policiji u Godinskim barama.

On je naveo da su u Godinskim barama zatekli zarobljenike i da su zajedno bili smješteni u vikendicama.

“Kad je bilo granatiranje, njih bi smjestili u betonski objekat, a mi smo išli u rov”, rekao je Bibović.

On je dodao da je bila oskudica i da su jeli istu hranu. Kazao je da je odnos prema zarobljenicima, dvojici policajca i jednom mladiću, bio korektan.

Svjedok je rekao da je Godinjaka upoznao kada je s grupom kolega išao u Ratno predsjedništvo na Bjelašnici sa prijedlogom za formiranje Stanice javne bezbjednosti (SJB). Godinjaka su pozvali, jer su ga znali kao načelnika SJB-a.

“Oni su imali razumijevanja, ali prioritet je bila odbrana teritorije”, izjavio je Bibović.

On je kazao da je vojna policija iz Šabića preuzela zarobljenike kada su krenuli u “oslobađanje Trnova”. Bibović je naveo da su u Godinske bare dovedeni “artiljerci s Rogoja”, koje su takođe obezbjeđivali ljudi iz Šabića.

Svjedok je kazao da je poslije formirana SJB u Trnovu i da su u magacinu pored stanice bili zarobljenici.

On je naveo da su bili punktovi kako bi se spriječile pljačke kuća. U to vrijeme, kako je kazao, još su stizale izbjeglice i bilo je raznih jedinica sa strane.

“Bilo je pucanja po stanici ako bi znali da su zarobljenici unutra. Nama je prvenstveno bilo da im sačuvamo živote. Često je bilo da moraš pušku repetirati da im ne daš da prođu”, rekao je Bibović.

On je dodao da mu se niko od zarobljenika nije obratio zbog maltretiranja. Kako je naveo, neki su imali povrede, a jedan je bio ranjen, ali ne zna da li su ih zadobili prije, za vrijeme ili poslije zarobljavanja.

Godinjaku su sudi sa Medarisom Šarićem i Mirkom Bunozom za zločine počinjene nad zarobljenicima i civilima na području Trnova. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedok Nijaz Brkić rekao je da bio u rezervnoj policiji, a poslije u vojnoj policiji u Šabićima. On je kazao da je njihov komandir Ibro Leka bio u Godinskim barama na obezbjeđenju zarobljenika s Rogoja i da je po kuriru obaviješten da dođu da ih zamijene.

On je ispričao da su zarobljenike prebacili u Dom zdravlja u Trnovo dok nije osposobljen magacin kod Stanice, a da su žene i djeca iz Dejčića dovedeni u obdanište.

Brkić je kazao da nisu imali naredbu da čuvaju civile u obdaništu već da nadgledaju da neko ne bi došao.

Svjedok je rekao da je Godinjaka vidio kada je dolazio u Šabiće, gdje je jedno vrijeme bilo Ratno predsjedništvo. On je kazao da je u to vrijeme bilo punktova, što legalnih što nelegalnih, i da se morao imati neki dokument za prolazak.

On je dodao da su između Trnova i sela na Bjelašnici djelovale grupe koje nisu bile pod kontrolom Štaba TO-a.

Suđenje se nastavlja 12. februara.

 

Marija Taušan