Članak

Buza: U Uzdolu nije bilo civila

29. Januara 2019.16:24
Nekadašnji načelnik artiljerije Samostalnog prozorskog bataljona Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) je na suđenju Enveru Buzi naveo da je vršio izviđanja, ali da na prostoru Uzdola nije vidio civile.

Svjedok Šefik Đogić se prisjetio juna 1993. godine, kada je na područje Šćipa kod Prozora došao Enver Buza, koji je odmah formirao komandu Prozorskog bataljona.

Đozić je rekao da je postavljen za načelnika artiljerije, a da je komanda bataljona bila smještena u selu Šćipe, a krajem augusta iste godine, kako je dodao, prešla je u Dobro Polje, udaljeno oko 30 kilometara od Prozora.

Upitan o akciji na Uzdol izvedenoj 14. septembra 1993. godine, svjedok je kazao da o tome nije bio obaviješten. Pojasnio je da je iz Hera došao u Dobro Polje 13. septembra, kada je naišao džip iz kojeg je izašao čovjek i otišao u komandu, a kasnije prema Voljevcima. Poslije je, kako je posvjedočio, saznao da je to bio Sefer Halilović.

Pojasnio je da je, nakon sat do sat i po, Buza također otišao u tom pravcu. Po povratku, dodao je svjedok, došao je i Zićo Suljević iz Štaba Vrhovne komande.

“Mustafa Hero je rekao da je odlučeno da se 12. na 13. septembar nije izvršila naredba i da Buzu treba smijeniti, da će ići na vojni sud i rečeno je da akcija na Uzdol mora ići sljedeći dan. Tad je rekao da Samostalni prozorski bataljon ne vjeruje Buzi, da dobija Suljevića kao pratioca i da je naš bataljon pretpočinjen 317. brdskoj brigadi”, izjavio je svjedok, dodavši da mu je Buza kazao da ode na vatreni položaj u Laništu i da snimi karakteristične kote te da čeka naredbu.

U noći 13. na 14. septembar – kako je naveo svjedok – došao je Buza s pomoćnicima komandanata i vojskom, koja se podijelila na dvije grupe, a Suljević je rekao vojnicima da su čuli naredbu i da postupe po njoj.

“Oko pola šest ujutro 14. septembra, počela je pucnjava iz pravca Uzdola. Ja sam sve vrijeme bio na Laništu. Ne znam šta se dešavalo na Uzdolu. Krenula je artiljerija. Nakon sat do dva, Mustafa Bektaš je došao do mene iz pravca Hera i kaže da su napali školu, uništen je tenk i da su se povukli zbog artiljerije. Za stradanje civila nije mi ništa rekao”, izjavio je Đogić.

Istakao je da je, kao načelnik artiljerije, vršio izviđanja i da na prostoru Uzdola nije vidio civile te da ima nekoliko informacija koje su govorile o tome. Svjedok je kazao da nikada nije dobio naređenje da daje vatrenu podršku u pravcu Uzdola.

Također je rekao da je nekoliko puta nakon napada na Uzdol prisustvovao sastancima u komandi, kada bi Buza pitao šta je urađeno po pitanju istrage u vezi sa stradanjem civila, te da izvještaj o tome nije vidio.

Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona Prozor su 14. septembra 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Buzi je, kao komandantu Samostalnog bataljona Prozor ABiH, na teret stavljeno da je propustio da preduzme mjere da počinioci budu kažnjeni.

Druga svjedokinja Nada Dalipagić, nekadašnja istražna sutkinja Suda u Mostaru, navela je da ne poznaje optuženog Buzu, niti se može sjetiti je li učestvovala u istrazi u predmetu “Sefer Halilović i ostali”.

Također se nije mogla sjetiti je li neko drugi od istražnih sudija iz Mostara bio na uviđaju na području Uzdola.

“Ne znam ništa što bi vama moglo vrijediti. Ne sjećam se događaja”, kazala je ona.

Suđenje se nastavlja 12. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija