Članak

Dragičević i ostali: Od februara na Sjemeću

18. Januara 2019.15:48
Svjedok Odbrane Bobana Inđića izjavio je da je Interventna četa iz Višegrada polovinom februara 1993. godine otišla na planinu Sjemeć radi pomoći Goraždanskoj brigadi u postavljanju linija.

Svjedok Radivoje Tanović je kazao da je na Sjemeću bio smješten u istoj kući s Bobanom Inđićem i Obradom Polugom.

Inđić je, kako je naveo, bio komandir Interventne čete. Njemu se obratio za dozvolu za odlazak u Srbiju kako bi posjetio porodicu.

Tanović je rekao da je 25. februara otišao u Srbiju, a da se na Sjemeć vratio 5. ili 6. marta. Prema njegovim riječima, svi iz Interventne čete su i dalje bili na Sjemeću i tu su ostali do 19. ili 20. marta.

On je svjedočio na suđenju desetorici optuženih za ubistvo 20 putnika u Višegradu, koji su oteti iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine.

Osim Bobana Inđića i Obrada Poluge, za ovaj zločin optuženi su Luka Dragičević, kao nekadašnji komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i pripadnici Intervnente čete ove brigade Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Miodrag Mitrašinović.

Svjedok Tanović je kazao da je put od Višegrada do 20-ak kilometara udaljenog Sjemeća bio rizičan i da su išli u pratnji oklopnog vozila. Dodao je da i sam prostor gdje su postavljane linije nije bio bezbjedan zbog položaja Armije BiH. On je rekao da je za otmicu putnika čuo u medijima dok je bio u Srbiji i da je bio “zaprepašten”.

Svjedok je kazao da je 24. marta postavljen za komandira Interventne čete, jer je nekoliko dana ranije Inđić ranjen.

Na pitanje tužioca Džermina Pašića, Tanović, koji je inače iz Rogatice, naveo je da dok su bili na Sjemeću nije dobro poznavao sve pripadnike svoje jedinice, kojoj se priključio dva mjeseca ranije.

Na sugestiju tužioca da su i drugi mogli dobiti odobrenje da napuste Sjemeć, svjedok je rekao da je “sve bilo po potrebi”, ali da se bilo teško vratiti “odozgo”.

Pašić je svjedoka pitao i o njegovoj ulozi u boračkoj organizaciji, tvrdeći da su iz te organizacije vršeni pritisci na pojedine svjedoke nakon hapšenja optuženih. Tanović je kazao da je trebalo da preuzme određeni položaj u boračkoj organizaciji, ali da je odustao. Negirao je da je nakon hapšenja imao kontakte s Inđićem.

Svjedok je rekao i da Krsmanović nikada nije bio u Interventnoj četi.

Suđenje se nastavlja 1. februara.