Članak

Bogdanović i ostali: Spiskovi rezervnog i aktivnog sastava policije

17. Januara 2019.16:27
Državno tužilaštvo je među materijalnim dokazima na suđenju za zločine u Janji uložilo spiskove radnika koji su bili angažovani u stanici milicije tokom 1992. i 1993.

godine.

Tužilac Edin Muratbegović je pojasnio da se na spiskovima pojavljuju imena Zorana Bogdanovića i Milana Đokića kao komandira i zamjenika stanice milicije u Janji s njihovim potpisima, ali i imena ostalih optuženih, izuzev Branislava Trišića.

“Na spiskovima se vidi obračun plata, kao i funkcije komandira stanice, staničnog odjeljenja i odjeljenja”, dodao je tužilac.

Predočene su i redne liste koje se odnose na broj službenih sati, potom spiskovi aktivnog i rezervnog sastava policije u Janji, kao i dopis banjalučkog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) iz kojeg je, kako je rekao tužilac, vidljivo da je stanica u Janji prethodno imala status staničnog odjeljenja.

Odbrane su na ovaj dio dokaza istakle prigovor relevantnosti uz obrazloženje da je prema jednom od spiskova Đokić bio komandir stanice, što u optužnici, kako je rečeno, za taj period nije naznačeno, dok je potpis Bogdanovića osporen na jednom od dokumenata.

“Svojstvo pripadnika policije se ne može dokazati platnim spiskovima, nego drugim dokumentima”, rekla je Bogdanovićeva braniteljica Tatjana Savić.

Tužilaštvo je uložilo policijski dnevnik događaja, uz obrazloženje da su u njemu navedena imena oštećenih, potom dopis bijeljinskog Okružnog tužilaštva na okolnosti koje su radnje sa policijom preduzimane zbog smrti četiri osobe, nalaze vještaka medicinske struke te izvode iz kaznene evidencije za optužene.

Osim Bogdanovića, Đokića i Trišića, za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje optuženi su još Ljubiša Ikić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Oni su, prema optužnici, bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Suđenje bi trebalo biti nastavljeno 31. januara.

 

Haris Rovčanin