Članak

Potvrđena optužnica za zločine u Zvorniku

24. Decembra 2018.13:12
Državni sud potvrdio je optužnicu koja Cvijana Tomanića tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Zvornika tokom 1992. godine.

U optužnici je navedeno da je Tomanić, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na području Zvornika od aprila 1992. pa do kraja iste godine učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kroz ubistva, teška oduzimanja slobode i druga nečovječna djela.

Djela koja su optužnicom Tomaniću stavljena na teret počinjena su u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području Zvornika.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da se Tomanić tereti da je, pucajući iz pištolja, ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo, kao i da mu se na teret stavlja odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se nakon toga gubi svaki trag, a njihovi posmrtni ostaci su kasnije ekshumirani iz masovne grobnice Crni vrh kraj Zvornika.

Haris Rovčanin