Članak

Mahmuljin: Sistem izvještavanja Glavnom štabu ABiH

19. Decembra 2018.13:24
Svjedok Odbrane bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakiba Mahmuljina kazao je da je tokom rata Predsjedništvo BiH bilo nadležno u slučaju “oružane konfrontacije” s jedinicom unutar ABiH.

Ismet Alija posvjedočio je da je, kao tadašnji načelnik Operativnog centra u Generalštabu ABiH, dobijao izvještaje iz potčinjenih jedinica, korpusa i divizija.

“Ti izvještaji su dostavljani Operativnom centru i mi smo obrađivali iste i dostavljali ih komandantu Armije i predsjedniku BiH. (…) Ono što smatram da je bitno za komandanta Armije i predsjednika BiH, to sumiram i šaljem njima”, izjavio je Alija.

Naglasio je da se sistem izvještavanja provodio po načelima rukovođenja i komandovanja, ali da je bilo neobučenog kadra.

“To je preovladavalo čitav rat. U sistemu izvještavanja je bilo dosta nepravilnosti. Medicinski tehničar je izvršavao hirurške operacije. Onaj ko nikad nije izvještavao, slao je izvještaje. Jednostavno, napali su nas, morali smo se braniti”, rekao je Alija.

Na pitanje Sakiba Mahmuljina ko bi bio nadležan u slučaju da se ide u oružanu konfrontaciju s nekom jedinicom unutar ABiH, odgovorio je da je nadležno bilo Predsjedništvo BiH.

Mahmuljin, bivši komandant Trećeg korpusa ABiH, optužen je da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Svjedok je kazao da su se, prema njegovom sjećanju, dejstva u Vozući desila u septembru 1995. godine.

Odbrana je svjedoku prezentovala naređenje Generalštaba od 26. augusta 1995. godine, a Alija je potvrdio da je autor tog dokumenta, te da se prva tačka dokumenta odnosi na oslobađanje “Vozućkog džepa”.

Pojasnio je da je uloga Generalštaba u planiranju borbenih dejstava bila primarna, te da se ne sjeća da li je komandant Trećeg korpusa podnio na odobrenje zapovijest o “Vozućkom džepu”.

Svjedok je negativno odgovorio na pitanje Optužbe da li je ikada tokom 1995. godine zaprimio izvještaj da je u zoni komande Trećeg korpusa bilo slučajeva ubijanja neprijateljskih vojnika u ofanzivnim dejstvima.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. decembar.

Albina Sorguč