Članak

Deviću deset godina zatvora za zločin u Ključu

7. Decembra 2018.12:37
Sud BiH osudio je Boška Devića na deset godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ključa 1992. godine.

This post is also available in: English

On je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) proglašen krivim za učešće u ubistvu četiri lica bošnjačke nacionalnosti u selu Gornji Kamičak 11. avgusta 1992.

Prema zaključku Sudskog vijeća, Dević je ova ubistva počinio u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, policijskih i paravojnih formacija Republike Srpske na bošnjačko i hrvatsko civilno stanovništvo na području Ključa.

Kako je kazao predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić, pogibija srpskih policajaca, koju je potencirala Odbrana, doprinijela je tenzijama i bila svojevrsni okidač, ali ono što je uslijedio prevazilazi izolovani događaj.

Vijeće je na osnovu iskaza svjedoka zaključilo da su Dević i još trojica vojnika došli u Gornji Kamičak i izveli četvoricu muškaraca iz kuće, te ih poveli prema putu i ubili uz nanošenje tjelesnih povreda. Utvrđeno je da su unakažena tijela pronađena dan kasnije, 12. avgusta.

Maksumić je napomenuo da su svjedoci izjavili da su se 15 do 20 minuta od odvođenja muškaraca začuli pucnji iz istog pravca u kojem su odvedeni.

Iako Vijeće nije imalo dokaza o tome šta se dešavalo s muškarcima nakon odvođenja, Maksumić je kazao da je jedini razuman zaključak kao u presudi.

Pri odmjeravanju kazne, Vijeće je cijenilo iskazanu brutalnost i unakaženost tijela. U obzir je uzeto da optuženi nije samostalno preduzeo radnju, ali i da nije izrazio neslaganje.

Sudsko vijeće je nakon presude Deviću izreklo mjeru zabrane putovanja i prelaska granice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Marija Taušan


This post is also available in: English