Članak

Islamović: Dokazi o pripadnosti Vojnoj policiji HVO-a

3. Decembra 2018.12:59
Na suđenju Alminku Islamoviću za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, Državno tužilaštvo uložilo je materijalne dokaze o pripadnosti optuženog Vojnoj policiji Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tužilac Miroslav Janjić u spis je uložio oko 60 dokaza i rekao da prije kraja dokaznog postupka još želi pročitati iskaz jednog svjedoka koji je preminuo u Hrvatskoj, ali da čeka izvod iz matične knjige umrlih za tu osobu.

Senka Nožica, braniteljica optuženog Islamovića, kazala je da nema ništa protiv da se taj iskaz čita kada stigne izvod iz matične knjige umrlih, te da nije problem da se promijeni tok izvođenja dokaza, s obzirom da će na narednom ročištu Odbrana početi saslušavati svoje svjedoke.

Tužilaštvo BiH tereti Islamovića da je, kao komandir voda Vojne policije HVO-a, učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju te paljenju imovine i uništavanju spomenika.

Osim ulaganja dokaza o proglašenju i ukidanju ratnog stanja, Janjić je uložio i Odluku o formiranju Kriznog štaba u općini Bosanski Brod, te Odluku o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB).

Janjić je uložio i dokumentaciju o načinu stradanja Alminka Islamovića, te dokaze o njegovoj pripadnosti Vojnoj policiji HVO-a.

Među uloženim dokazima je i fotodokumentacija o postojanju zatočeničkih objekata u Bosanskom Brodu.

Uloženi su i iz izvodi  iz matične knjige umrlih za nekoliko osoba.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. decembar, kada će biti saslušana tri svjedoka Odbrane.

Albina Sorguč