Članak

Peulić i ostali: Odvođenje iz Vrbanjaca

30. Novembra 2018.13:09
Svjedoci Tužilaštva govorili su o napadima i odvođenjima ljudi iz sela Vrbanjci i Hrvaćani kod Kotor-Varoši u junu 1992. godine.

Zijada Kovačević kazala je da su 25. juna 1992. njen suprug Enver i njegova dvojica braće odvedeni iz Vrbanjaca.

“Više nikad o njima ništa nisam čula. Ni kosti im nismo pronašli”, rekla je Kovačević.

Svjedokinja je dodala da je napustila svoju kuću u Vrbanjcima i otišla kod roditelja, koji su takođe “nestali” i o kojima ništa ne zna.

Ona je svjedočila na suđenju Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću, kojima je na teret stavljen progon – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade, a Đekanović predsjednik Općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Svjedokinja Zijada Kovačević kazala je da je selo Hrvaćani napadnuto u junu 1992. a da se pucalo iz susjednog srpskog sela Drugovići. Ona je navela da su, spašavajući glavu, mještani otišli u selo Plitska.

Kovačević je rekla da je njen muž tu ranjen i da se sklonio kod bračnog para hrvatske nacionalnosti.

Ona je sa djecom i drugim ženama dva do tri mjeseca išla od mjesta do mjesta. Kazala je da je od drugih žena čula da su njen suprug i još jedan par ubijeni. Te žene su joj, kako je navela, rekle da su čule da joj je muža u Drugoviće odveo Jelenko Tepić, i da je mučen, a da ga je ubio Slobodan Župljanin.

Na pitanje Odbrane, svjedokinja je potvrdila da su se muškarci u Hrvaćanima samoorganizovali i da su imali oružje. Kazala je da joj je mužev rođak ispričao da joj je muž ranjen u nogu u Plitskoj nakon što nije htio da stane kad su mu vojnici rekli. Imali su, kako je kazala, lovčake puške.

Odbrana Župljanina nije imala pitanja za svjedokinju, jer, kako je rekao branilac Dejan Bogdanović, niko nije optužen za ubistvo Ševala Turana, što je konstatovalo i Sudsko vijeće.

Tužilac Emir Neradin kazao je da je svjedokinja pozvana na okolnosti događaja u Hrvaćanima, a da se kroz njeno svjedočenje optuženi posredno dovodi u vezu s tim događajima.

Suđenje se nastavlja 14. decembra.

Marija Taušan