Članak

Kuzmanović i ostali: Počelo suđenje za zločine u Tesliću

27. Novembra 2018.15:38
Pred Sudom BiH počelo je suđenje trojici bivših rukovodilaca policije u Tesliću, koji su optuženi za ubistva, nezakonita zatvaranja i zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata u junu 1992. godine.

Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić optuženi su za zločin protiv čovječnosti zbog progona počinjenog u okviru širokog i sistematskog napada na području Teslića.

Kuzmanović je optužen kao nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba, Markočević kao komandir SJB-a, a Đukić kao šef Kriminalističke službe.

“Početkom juna počinje stanje permanentnog terora… formiraju se zatočenički objekti, počinju nezakonita hapšenja”, kazala je u uvodnoj riječi tužiteljica Enisa Adrović.

Prema optužnici, pripadnici redovnog i rezervnog sastava policije su, sa vojno-policijskom formacijom “Miće” i vojnim snagama, učestvovali u napadu na sela Stenjak, Ranković, Ružević, Gomjenica i druga.

Kako se navodi, pripadnicima policije na terenu je komandovao Markočević, Đukić je učestvovao u akciji, a naredbu je izdao Kuzmanović. U napadu su izvršeni pretresi, kuće paljene i pljačkane, stanovništvo zlostavljano, a veliki broj ljudi je uhapšen.

Stanovništvo je zatvoreno u prostorije SJB-a, koje su imale funkciju logora, kao i u magacin Teritorijalne odbrane u Tesliću. Tužilaštvo tereti Kuzmanovića da je vršio funkciju upravnika logora, a Markočevića da je bio zamjenik upravnika.

Prema optužnici, uslovi u ovim objektima su bili krajnje nehumani, a na desetine zatočenika je teško premlaćivano. Izdvojeni su i slučajevi fizičkog zlostavljanja 7. i 8. juna 1992. godine, kada je 11 zatočenika podleglo od batina, a jedan ubijen vatrenim oružjem.

Optuženima je na teret stavljeno i da su omogućili i dozvolili pripadnicima “Mića” da iz prostorija SJB-a i objekta u Pribiniću odvedu 28 zatvorenih, koji su u noći između 17. i 18. juna ubijeni na planini Borje.

Kuzmanović je optužen i da je lično psihički zlostavljao zatočenike 11. juna, a Markočević da je naložio privođenje dva lica, čija su tijela kasnije ekshumirana. Đukiću je na teret stavljeno da je znao i nije spriječio da podređeni isljednici tuku uhapšene.

Tužiteljica Adrović je kazala da će navode optužnice potkrijepiti 90 svjedoka, te vještaci i materijalni dokazi.

“Najviše mi je žao što nećemo čuti svjedoke čiji strah i patnja nisu nikad prestali, koji se nikad nisu oporavili od onog što su preživjeli”, istakla je Adrović.

Prema njenim riječima, optuženih će u odbrani navoditi da su došle “Miće” i preuzele kontrolu, ali to nije tačno. Kako je navela, “Miće” su došle na poziv Kriznog štaba.

“Optuženi su svaki dan prolazili pored malih podrumskih prozora iz kojih se širio zadah smrti”, kazala je tužiteljica.

Odbrane optuženih u ovoj fazi postupka nisu željele iznositi uvodnu riječ. Osvrćući se na uvodnu riječ Tužilaštva, Branko Ristić, branilac trećeoptuženog Đukića, rekao je da će u prvoj fazi suđenja dokazati da “predmetne konstrukcije literarnog rada nisu tačne”.

Prvi svjedoci Tužilaštva biće saslušani 21. januara.

 

Marija Taušan