Članak

Islamović: Udaranje i uzimanje novca

19. Novembra 2018.11:53
Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz svjedoka koji je Alminka Islamovića označio kao jednu od osoba koje su ga tukle i uzele mu novac tokom zatočeništva u Bosanskom Brodu.

Svjedok Velinko Trbić odveden ja na stadion u Bosanskom Brodu nakon što je sa Zoranom Popovićem zaustavljen dok se vraćao s posla iz Zagreba u Doboj. On je u iskazu datom policiji 2004. godine kazao da su ih po dolasku na stadion udarali policajci i vojnici dok su prolazili hodnikom, te da su sprovedeni u jednu manju prostoriju. Tu im je, kako je naveo, Luka Jozić rekao da izvade sve iz džepova.

“Kad smo izvadili pare, uzeli su ih on i taj drugi, Islamović Alminko. Udario me Luka, a nakon toga i Alminko. Pitaju, ‘zar se ne sjećaš koliko si imao para’. Ja kažem, ‘2.300 maraka’, a oni opet… i onda sam rekao da se ne sjećam. Kažu, ‘zar ti toliko treba da kažeš da se ne sjećaš’”, ispričao je Trbić.

On je dodao da su potom ušli drugi vojnici i tukli njega i Popovića, koji se poslije žalio na jake bolove u predjelu bubrega.

Svjedok je u iskazu datom Tužilaštvu BiH 2017. precizirao da su među tim vojnicima bili Islamović i Jozić. Naveo je da je u jednom trenutku izgubio svijest i da je, kada je došao sebi, vidio da Islamović drži drvenu nogu od stola.

Trbić je kazao da je narednih dana vođen na kopanje rovova i da, kada se treći dan vratio na stadion, Popovića više nije bilo. Rečeno mu je da je odveden na operaciju.

On je naveo da je Islamović dolazio do svlačionice i tukao zatočenike, posebno Željka Opačka.

“Meni je udarao šamare. Pitao bi nas neko glupo pitanje i kad bismo odgovorili, onda bi nas udarao”, rekao je Trbić i dodao da ih je Islamović vodio i na kopanje rovova.

Optužnica tereti Islamovića da je, kao komandir voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju te paljenju imovine i uništavanju spomenika.

Odbrana je prigovorila na iskaz svjedoka iz 2017. godine, jer ga nije potpisao tužilac koji ga je ispitivao.

Braniteljica Senka Nožica kazala je da bi svjedoka pitala da razjasni razlike u iskazima. Jedna od njih je vezana za nogu od stola, koju je, prema prvom iskazu, držalo nepoznato lice u hodniku, a prema drugom je bila kod Islamovića.

U vezi sa izjavom svjedoka da je Islamović bio agresivniji nakon što mu je poginuo brat, optuženi je rekao da je on tada ranjen i otišao na liječenje, te da se nije vraćao u Bosanski Brod.

Trbić nije mogao svjedočiti u sudnici zbog zdravstvenog stanja, a dolazak na sud bi mu, kako je konstatovao vještak Duško Račić, prouzrokovao dodatnu patnju.

Suđenje se nastavlja 3. decembra.

Marija Taušan