Članak

Darko Mrđa i ostali: Izricanje presude krajem novembra

16. Novembra 2018.14:23
Nakon što su Odbrane Zorana Babića i Radenka Marinovića u završnim riječima zatražile da oni budu oslobođeni za zločine počinjene na području Prijedora, izricanje presude je najavljeno za 30. novembar.

Babićeva braniteljica Slavica Bajić je navela da iz svih provedenih dokaza Sud može izvući jedini zaključak da optuženi nije počinio tri ubistva i premlaćivanja koja su mu stavljena na teret.

Braniteljica je osvrćući se na navode optužnice rekla da se pojedini svjedoci ne mogu smatrati kredibilnim i da ih Tužilaštvo koristi fragmentalno i selektivno te da njihovi iskazi nisu potkrijepljeni s ostalim svjedočenjima.

“O ubistvu Saida Babića postoji više verzija. Postoji zbrka u pogledu izjava svih svjedoka od kojih svaki priča svoju priču. Nakon svih provedenih dokaza očigledno je da ubistvo Saida Babića nije izvršio optuženi”, naglasila je braniteljica.

Prema njenim riječima, više verzija postoji i za ubistvo Nezira Kraka, koje je također Babiću stavljeno na teret, a osvrnula se na nalaz vještaka medicinske struke u kojem je navedeno da kod oštećenog nisu konstatovane ubodne rane nožem.

“Odbrana tvrdi da Jasmin Ališić nije uopšte ubijen na Manjači. Jeste doveden, ali je vraćen za Prijedor i od tada mu se gubi svaki trag”, kaže braniteljica i pojašnjava da je pri transportu prema Manjači ubijeno osam osaba, čija su tijela dan kasnije nađena u rijeci Vrbas, ali da među njima nema Ališića.

Odbrana je izrazila iskreno žaljenje članovima porodica svih nastradalih na Manjači, a prema riječima braniteljice jasno je kako je došlo do određenih ubistava i da su neki stradali na putu od vatrenog oružja, noža i premlaćivanja, ali da je ostalo nejasno ko su bili izvršioci, jer su kontradiktorne izjave samih očevidaca.

Optuženi Babić je kazao da smatra, koliko god se trudio, kako nema povjerenja u ovaj Sud i da mu niko ne vjeruje kada se izjašnjava da nije kriv, a negirao je ubistva za koja se tereti.

“Htio sam dovesti svjedoke da daju iskaze, ali nisu smjeli doći bojeći se da i oni ne budu optuženi. Ja te ljude nisam poznavao, ni Babića ni Kraka”, rekao je optuženi i dodao da je Ališić vraćen za Prijedor.

Babića i Marinovića te Darka Mrđu, bivše pripadnike Interventnih vodova pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Tužilaštvo BiH tereti da su učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske. Na teret su im stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992. godine.

Marinovićev branilac Siniša Dakić je izrazio žaljenje zbog tragedije koja se desila porodici Nihada Bašića, ali radnje optuženog, prema njegovim riječima, nemaju veze s tim niti je bio izvršilac.

“U ovom slučaju Sud ima lak posao, materijalnu dokumentaciju koja ne ide u prilog navodima optužnice i iskaz svjedoka koji tvrdi da je vidio nešto što se nije dogodilo. Jedini cilj Tužilaštva je bio da Marinovića tereti da je fizički zlostavljao Bašića i lišio ga života”, rekao je branilac.

Niko od svjedoka, prema navodima Odbrane, nije izjavio da je oštećenog ispred Omarske maltretirao Marinović, dok svjedok koji ga dovodi u vezu s ubistvom se, prema Dakićevim riječima, optuženog sjetio tek 2015. i naveo da ga poznaje, što nije istina.

Tužilaštvo, kako kaže branilac, nije izvelo medicinsko vještačenje kao dokaz, iako je nalaz urađen, a on pokazuje da Bašić na tijelu nije imao ubodnih rana, kako je navedeno u optužnici.

“Ponudili smo dokumente koji pokazaju da je Marinović bio na rehabilitaciji. Zbog povreda je, što su potvrdili i svjedoci, obavljao samo ograničene aktivnosti, a nije s ostalima išao na intervencije”, dodaje branilac.

Marinović je u svom obraćanju rekao da je cijeli postupak uticao na njegovu porodicu što se odrazilo na zdravstveno stanje.

“Žao mi je zbog Nihada. U toku 1992. ga nijednom nisam vidio, a da jesam, pomagao bih mu zbog toga što sam u dobrim odnosima s njegovim sinovima”, kazao je Marinović i naglasio da s ovim nema nikakve veze.

 

Haris Rovčanin