Članak

Alešević: Polijevao hladnom vodom

12. Novembra 2018.15:14
Svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da ga je Mehmed Alešević, zvani Medica, u zatvoru u Bužimu polijevao hladnom vodom, ali da ga nije udarao.

Redžo Koštić je ispričao da se u aprilu 1995. godine, zbog straha i raznih dešavanja, predao 506. brigadi Armije BiH (ABiH) u Vrnograču (Velika Kladuša). Nakon ispitivanja rekli su mu da mora ići u Bužim u komandu 505. brigade.

Odveden je, kako je kazao, u motel u Bužimu kod Zije Nanića u kancelariju gdje je ponovno ispitivan, a potom su ga sveli ispod u ćelije.

“Zapazio sam Medicu, zvale ga kolege njegove. Imao je šarenu uniformu. To je bilo kad sam sišao dole”, rekao je svjedok.

Naveo je da su ga tokom noći vojni policajci iz ćelije izveli ponovno u kancelariju gdje je ispitivan. Tu je, prema njegovim riječima, priznao da se krio kod kuće i da ništa ružno nije radio. Opet su ga, kako pojašnjava, sveli ispred ćelije kada mu je Vahid Bajraktarević prišao i dlanovima udario u predjelu lica.

Tada su i ostali vojni policajci prišli i udarali po svim dijelovima tijela.

“Tukli su. Kažu da pružim ruke, udaraju od prsta do ramena. Da otrnu ruke da se ne mogu braniti. Onesvijestio sam se. Kada sam došao sebi polijevali me ledenom vodom. Mehmed Alešević me je zalio vodom. Opet su me nastavili tući. Krv sam ujutro mokrio”, opisao je Koštić.

Pojasnio je da nije primijetio da ga je Alešević, osim polijevanja vodom, udarao i učestvovao u tučama.

Kazao je da Aleševića nije poznavao te da je od njegovih kolega čuo kada ga zovu “Medica”.

Mehmeda Aleševića je Tužilaštvo BiH optužilo da je 1994. i 1995. nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”. Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH.

Alešević je bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon sedam mjeseci suđenja zbog njegovog zdravstvenog stanja. Suđenje u razdvojenom predmetu mu je počelo u novembru 2016.

Suđenje se nastavlja 3. decembra.

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija