Članak

Pavić: Bez saznanja o ubistvima

5. Novembra 2018.14:37
Svjedoci Odbrane Sretka Pavića, koji se tereti za ubistva počinjena u mjestu Rizvanovići kod Prijedora, kazali su da nemaju saznanja da je optuženi napravio neko zlodjelo tokom rata.

Nekadašnji pripadnik Volarske čete pri Šestom ljubijskom bataljonu Goran Radanović je rekao da je oko deset dana u julu 1992. godine bio na punktu u Rizvanovićima zajedno sa, između ostalih, i optuženim Pavićem.

Svjedok je pojasnio da su bili smješteni u Domu, a da im je zadatak bio da čuvaju imovinu ljudi koji su otišli iz kuća, te legitimišu osobe koje su dolazile do punkta. Negirao je da je učestvovao u privođenju ljudi.

“Nismo mi imali tu nadležnost”, izjavio je Radanović.

On je negirao i da je vidio ili čuo da je neko ubijen u dvorištu škole, kao i da je čuo da je optuženi uradio nešto loše tokom rata.

U unakrsnom ispitivanju Tužilaštvo je svjedoku predočilo njegovu izjavu koju je dao Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2017. godine, prema kojoj je kazao da je moguće da su se ubistva desila kad je bio odsutan s punkta. Radanović je danas istakao da nije vidio ubistva, te da je to moguće, ali da on nije čuo da je iko ubijen.

“Za ubistva Čauševića nisam znao. Čuo sam prvi put za njih kada sam otišao u SIPA-u”, izjavio je svjedok.

Pavić je optužen da je, kao pripadnik Volarske čete, koja je bila u sastavu Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u drugoj polovini jula 1992. godine odveo pet civila na punkt u Rizvanoviće, zatvorio ih, a potom ubio.

Pavićev drugi svjedok Marko Komosar također je rekao da je bio angažovan na punktu u Rizvanovićima, ali nije mogao da se sjeti da li je s njim bio i optuženi. Svjedok je naveo da u njegovom prisustvu nije bilo privođenja na punkt, te da niko nije ubijen ispred škole. Naglasio je da nije čuo za ubistva ispred škole, kao ni da je Pavić tokom rata počinio neki zločin.

Suđenje će se nastaviti 19. novembra.

Lamija Grebo