Članak

Bogdanović i ostali: Dosta puta “b'jen”

1. Novembra 2018.16:55
Na suđenju desetorici pripadnika policije u Janji, svjedok je izjavio da je bilo privođenja Bošnjaka zbog naoružanja kao i da su neki dobili batine.

Borivoje Zelenović, bivši rezervni policajac u Janji, kazao je da su Bošnjaci privođeni zbog istih krivičnih djela kao i Srbi, ali i da su bila trojica privedenih zbog naoružanja.

“Naša policija je njih privodila. Mustafu Hodžića sam jednom zatekao u stanici. Rekao mi je da je dosta puta bio b'jen za naoružanje od Krkuše. Hadžić je priznao da ima velike količine oružja, nekoliko puta su odvozili”, naveo je svjedok.

Ispričao je da se ovo desilo za vrijeme kada je optuženi Zoran Bogdanović bio komandir policije i dodao da misli da ga niko kao komandira nije obavijestio o ovome jer bi on “sigurno reagovao da je znao”.

Za Bogdanovića je rekao da je bio profesionalac, da se kod njega znalo “ko kosi, a ko vodu nosi”.

Zelenović se prisjetio da je Bogdanovića na mjestu komandira zamijenio Milan Đokić, na čije mjesto je nakon nekoliko mjeseci došao Ljubiša Ikić.

Svjedok se prisjetio da je jednog dana u stanici policije zatekao Amira Baćevca koji mu je kazao da je priveden jer nije htio da pokaže ličnu kartu i da je za to dobio nekoliko šamara.

“Baćevac je inače drzak, on sebi nađe mjesto gdje ne treba da bude. Tu oko njega nigdje nisam vidio Zorana Tanasića niti mi je sam Baćevac njega spomenuo, tek sam prije godinu dana čuo da ga nešto spominje”, rekao je svjedok.

Za zločine počinjene u Janji optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoj Čobić i Milan Marković. Optuženi su bili komandiri te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Zelenović je naglasio da nikoga nije priveo samo zato što je bio musliman, kao i da nijedan metak u Janji nije ispaljen iz nacionalističkih pobuda.

Suđenje će se nastaviti 8. novembra.

 

Ajla Gežo