Članak

Ristanić: Mrtva tijela u logoru “Luka”

30. Oktobra 2018.12:12
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Brčkom, svjedok je izjavio da je neko od zarobljenika vidio dva mrtva tijela u logoru “Luka”.

Faruk Gaši je ispričao da je iz Brčkog u maju 1992. uz pomoć prijatelja otišao u Brezovo Polje. Kazao je da su nakon nekoliko dana iz Brezovog Polja “pokupili 408 muških glava”, među kojima je bio i on, i odveli ih u logor “Luka” .

Posvjedočio je da je u tom logoru vladao strah, da je bilo ispitivanja, a da su neki ljudi i pretučeni.

“Obavljali smo neke radove iza Upravne zgrade u sklopu ‘Luke’, neko je povikao: ‘Evo dva mrtva tijela.’ Konstantin nam je rekao da se vratimo nazad”, izjavio je Gaši.

Svjedok se prisjetio da je izvjesni Medan iz Brčkog, koji je sjedio do njega u hangaru, izveden, a kad se vratio, bio je pretučen.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok je kazao da je u Brčkom svjedočio u predmetu protiv izvjesnog Cicana i Dinčeta o povredama koje je vidio na Medanu.

Đorđe Ristanić, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen je da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Sadik Klebić je ispričao da je u logoru “Luka” proveo 30-ak sati nakon što je s dva sina autobusom prevezen iz “Lasera” .

Po njega i sinove je došao direktor “Vodovoda”, rekao je svjedok i dodao da je prilikom izlaska dobio propusnicu za kretanje “u ratnoj zoni i van nje”.

“Ja sam u gradu vidio ubijene ljude, u ‘Laseru’ i ‘Luci’ nisam”, naglasio je svjedok.

Suđenje će se nastaviti 6. novembra.

Ajla Gežo