Članak

Lubarda i Planojević: Tužilaštvo traži osuđujuću presudu

30. Oktobra 2018.15:53
Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo od Suda Bosne i Hercegovine da Zdravka Lubardu i Ozrena Planojevića proglasi krivima za zločine počinjene na području Rogatice.

Tužilac Dževad Muratbegović je rekao kako smatra da je Tužilaštvo dokazalo navode iz izmijenjene optužnice koja Lubardu i Planojevića tereti da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u progonu civila Bošnjaka, hapšenjem, nestankom te drugim nečovječnim djelima.

U optužnici stoji da je Lubarda ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Planojević kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici.

Muratbegović je naglasio kako je dokazano postojanje širokog i sistematičnog napada na području Rogatice, te napomenuo kako Tužilaštvo smatra da su optuženi, znajući za taj napad, učestvovali u njemu. Naveo je kako smatra i da su optuženi ovo djelo izvršili s diskriminatornom namjerom.

Analizirajući iskaze nekih svjedoka, Muratbegović je zatražio da im Sudsko vijeće pokloni vjeru.

“Treba pokloniti vjeru izjavi Samke Smajić. (…) Smajić nema nikakvog motiva da bezrazložno tereti Zdravka Lubardu”, rekao je Muratbegović, dodavši da je njena izjava potkrijepljena dijelovima izjava drugih svjedoka.

On se osvrnuo i na svjedočenje M-5, kojeg je, prema optužnici, od kraja juna do septembra 1992. godine u Srednjoškolskom centru “Veljko Vlahović” u više navrata tukao optuženi Planojević.

Tužilaštvo je istaklo kako ni M-5 nema motiva da pogrešno tereti optuženog, te da je i njegov iskaz potkrijepljen iskazima drugih svjedoka.

Za svjedočenja optuženih u svoju korist, kao i iskaze nekih svjedoka Odbrane, Muratbegović je zaključio da su urađena s ciljem izbjegavanja krivične odgovornosti.

Muratbegović je kazao da bi Vijeće prilikom odlučivanja o visini kazne trebalo uzeti u obzir otežavajuće okolnosti, između ostalog broj lica koja su nezakonito lišena slobode, kao i da je Planojević bez razloga tukao M-5.

Od olakšavajućih okolnosti, kako je rekao Muratbegović, Vijeće bi trebalo cijeniti da optuženi nisu ranije osuđivani, te da su porodični ljudi.

Izlaganje završnih riječi Odbrana zakazano je za 5. novembar.

 

Lamija Grebo