Članak

Islamović: Suzavac u dvojicu zatvorenika

29. Oktobra 2018.13:09
Svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da je u ljeto 1992. godine na stadionu “Polet” u Bosanskom Brodu vidio kako optuženi Alminko Islamović dvojici zatvorenika prska suzavac u oči.

Miodrag Kušljić je ispričao da ga je Vojna policija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 29. juna 1992. iz stana odvela na stadion “Polet” u Bosanskom Brodu, gdje je bio do 27. jula iste godine.

Od vojnih policajaca, kako je rekao, poznavao je Alminka Islamovića i njegovog brata Šemsu, s kojim je radio.

Prisjetio se situacije kada je Islamović, prema njegovim riječima, prskao suzavac prema dvojici zatvorenika, Vinku Okoliću i Branislavu Nariću.

“Njima su suzile oči. Vidio sam to. Ispirali su vodom. To sam posmatrao s udaljenosti tri do četiri metra, sve u istoj sobi je bilo”, opisao je svjedok.

Svjedoku su predočene tri izjave iz istrage, u kojima nije spominjao događaj sa suzavcem, a on je to objasnio rekavši da je više puta davao iskaze i da se ne može sjetiti svega.

Islamović je, kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade HVO-a, optužen da je 1992. učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u Bosanskom Brodu i na stadionu “Polet”.

Zaštićena svjedokinja S-2 je navela da su je 25. juna 1992. vojni policajci odveli u logor “Polet”, gdje je zatekla dvije žene, a kasnije su još neke dovedene. Ispričala je da su u prostoriji bile zaključane i da se nisu smjele kretati, dodavši da su uslovi bili loši.

Kako je kazala, ime Alminko Islamović joj nije poznato, ali je od drugih osoba po izlasku iz logora saznala da je i on bio tamo.

“Kada sam izašla iz logora, čula sam da je zlostavljao, silovao žene, tukao… Čula sam da je to Alminko Islamović radio”, rekla je svjedokinja.

Svjedokinji su pokazani zapisnici iz istrage 2017. godine u kojima nije spominjala Islamovića u kontekstu silovanja. Ona je objasnila da je nakon te godine saznala za to.

Na današnjem ročišu pročitan je iskaz iz 2007. godine svjedokinje Ljubice Duronjić – koja je u međuvremenu preminula – u kojem je ispričala da je živjela u mjestu Tulek u Bosanskom Brodu.

Svjedokinja je kazala da je od proljeća 1992. godine krenulo fizičko maltretiranje te je sa suprugom boravila u Vatrogasnom domu. Izjavila je da je Islamović, s još nekoliko osoba, jedne noći odveo iz Doma njenog muža, koji je, kada se vratio, bio vidno isprebijan. Dodala je da joj je muž rekao da su ga tukli i vezali selotejpom.

Suđenje se nastavlja 12. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija