Članak

Merkez i ostali: Borba oko potpisa

25. Oktobra 2018.15:55
Na suđenju za zločine u Goraždu vještak Odbrane konstatovao je da svi potpisi na dokumentima koji su mu dostavljeni pripadaju istoj osobi.

Vještak grafolog Ismet Katana dobio je na prijedlog Odbrane Predraga Bogunića zadatak da utvrdi da li potpisi na deset dokumenata pripadaju prvooptuženom Ibri Merkezu.

Katana to nije mogao učiniti jer mu nije bio dostavljen primjer nespornog Mekezovog rukopisa. On je zaključio da je sve dokumente potpisala jedna osoba.

U pauzama tokom suđenja pronađen je dokument sa Merkezovim potpisom iz 1993. pa će vještak pripremiti cjelovit zaključak za jedno od narednih ročišta.

Predrag Bogunić, Ibro Merkez i Ešef Hurić optuženi su za nezakonito zatvaranje, ubistva i nečovječno postupanje nad srpskim stanovništvom u Goraždu u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Goraždu od maja do kraja avgusta 1992., a nakon toga pa do februara 1993. tu dužnost “de facto” je obavljao Bogunić. Hurić je bio komandir stanice policije u tom gradu.

Bogunićeva Odbrana uložila je set materijalnih dokaza kojima nastoji dokazati da je Merkez bio načelnik i nakon avgusta.

Branilac Fadil Abaz uložio je izvještaj o radu policije za prvu polovinu decembra 1992., kao i dvije krivične prijave u januaru 1993. koje je, prema Odbrani, potpisao Merkez. Uloženi su i dokumenti na kojima su za načelnika potpisivala druga lica, ali ne i Bogunić.

Merkezov branilac Hamdo Kulenović uložio je prigovor na sve dokaze, tvrdeći da nisu autentični, odnosno da nema Merkezovog potpisa, kao i da je sporan pečat.

Bogunićeva Odbrana uložila je i iskaze koje je Merkez dao u istrazi u drugom predmetu, a u kojima je naveo da je bio načelnik do pred kraj 1992.

U spis je uložen i dokument u kojem vojska traži od policije prostor za smještaj pritvorenika, jer kako je naglasio Abaz, komanda nije imala svoje prostorije.

Suđenje se nastavlja 8. novembra nastavkom ulaganja materijalnih dokaza.

 

Marija Taušan