Članak

Čigoja i ostali: Stradanje dobrih ljudi

24. Oktobra 2018.15:30
Svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o saznanjima u vezi s ubistvima pripadnika radnog voda hrvatske i bošnjačke nacionalnosti iz Mrkonjić Grada 1995. godine.

Milorad Doumuzin, koji je kao vozač bio angažovan u vojsci, kazao je da je u ljeto 1995. bio na lokalitetu Oborci (opština Donji Vakuf), gdje je bila i komanda.

Prema njegovim riječima, tu su ponekad dovođeni i pripadnici radnog voda, u čijem sastavu su bila lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Mrkonjić Grada.

Domuzin je naveo da se vojska 13. septembra 1995. spremala na povlačenje iz Oboraca.

“Prije odlaska sam vidio četiri Hrvata iz voda. Dovela ih vojna policija. Prošli su prema skladištu, gdje su inače bili”, rekao je svjedok.

On je dodao da je krenuo iz Oboraka, ali da su ga u šumi zarobili pripadnici Armije BiH. Nakon što su prenoćili u šumi, sutradan je ispitivan u Docu.

“Tad sam saznao da je taj radni vod pobijen. Rekli su mi da napravim spisak tih ljudi. Uradio sam koliko sam znao. Rekli su mi i da je jedan od njih preživio”, kazao je Domuzin.

Za ubistvo 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 13. septembra 1995. sudi se Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku. Oni su optuženi kao pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjičke brigade Vojske Republike Srpske.

Svjedok Domuzin je rekao da su iz Oboraca krenuli do komande. Tadićev branilac Zoran Kisin podsjetio je svjedoka da je u istrazi precizirao da je “odred izvidnice otišao prije naše kolone i nije ostao s komandom”. Svjedok je kazao da je “valjda” tako bilo.

On je pojasnio da pod izvidnicom misli na “one što su pravili put”, kojim će se vojska povući.

Kao svjedok je saslušan i Luka Čulić, ljekar iz Mrkonjić Grada i predsjednik Srpske demokratske stranke u tom mjestu do 1996. godine.

On je rekao da su preko vojnog odsjeka bili mobilisani Bošnjaci i Hrvati i da su bili angažovani na čišćenju ulica, sječi drva, kopanju kanala i slično. Dodao je da je bilo i Srba u radnom vodu i da je jedan poginuo na liniji.

Čulić je kazao da je poznavao sve ljude iz radnog voda koji su “stradali”. Za to je, kako je naveo, čuo nakon nekoliko mjeseci, kad je već bio izbjegao iz Mrkonjić Grada oko 12. septembra 1995.

“To su sve bili dobri ljudi, dobri domaćini, majstori. Nemam nijednu negativnu riječ”, rekao je Čulić.

Novi svjedoci Tužilaštva planirani su za 31. oktobar.

 

Marija Taušan